Ma van a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja

A zsinagógát a mezősök és a batthyánysok is felkeresték. A BLG osztályai egymás után érkeztek az emblematikus épülethez.

– Úgy gondoltuk, hogy ilyen rendhagyó módon tesszük tiszteletünket a holokauszt magyarországi emléknapja alkalmából. Két céllal. Egyfelől a diákok, akik még nem jártak ebben a gyönyörű épületben, megismerhessék. Másfelől pedig egy történelmi ismertetés által, illetve a hitközség alelnökének személyes családi történetei által nyújtsunk nekik egy maradandó napot – mondta el Horváth Gábor  a Batthyány Lajos Gimnázium pedagógusa.

A diákok szerint a célkitűzés elérte az eredményét.

– Sok pluszt adott, én úgy gondolom, mert rávilágított olyan részekre is, amik nem biztos, hogy órán előfordulnának ilyen kontextusban. Ez hasznos élmény volt – fogalmazott Farkas Dániel Gábor, a Batthyány-gimnázium diákja.


Diákok a Zsinagógában

A mezősök a Thúry György Múzeum munkatársaival járták a várost.

– A városi vezetés során megismerkedhettünk a zsidóság betelepülésével, szerepükkel a gazdasági életben, valamint hogy milyen épületegyütteseket, milyen infrastruktúrát hoztak létre Nagykanizsa életében – mondta el Májer Anita a Dr. Mező Ferenc Gimnázium igazgatója. A zsinagógában tartott előadáson az épület történetét is megismerhették a diákok.

 

Fotó: Bakonyi Erzsébet