Megkezdődött a város napi fesztivál

facebook megosztás

Nagykanizsa polgárai és az ide látogatók két napon keresztül élvezhetik a kulturális és gasztronómiai kalandot a belvárosban. A vasárnap pedig a táncé lesz, így három napig újra fesztiválvárossá válik Kanizsa.

Kora délelőtt gyerekcsapatok – iskolások és óvodások - lepték el a teret, hiszen a város napja számukra is rengeteg programot kínál. Az íjászat például ma már elmaradhatatlan egy-egy kanizsai rendezvényről.  – Egyre gyakrabban találkozhatunk az egyesületek fiatal utánpótlás tagjaival és idősebb versenyzőivel, gyakorlatilag egy-egy versenyen most már százak jelennek meg. Ezen a versenyen, nagyon kis helyen 45-en indultak, a város iskolásai és az egyetemisták közül – mondta Németh Gábor, a Kanizsa Íjász Egyesület elnöke.

A benevezett csapatokat nem csupán a felnőttek ösztönözték, ott volt a téren Elekes Gergő is, a kanizsaiak ifjú büszkesége, aki hasonló körülmények között ismerkedett meg a sportággal. – Fizikailag megfogni egy íjat és lőni vele, így sokkal nagyobb az esély arra, hogy valaki tényleg kedvet kapjon hozzá, mint filmekből, vagy gondolatban – említette Elekes Gergő.


Minden korosztály talál kedvére való elfoglaltságot (Fotó: Gergely Szilárd)

Kora délután már a nagyszínpad és a környéke is benépesült. A fellépők sorát az idén májusban 10 éves jubileumát ünneplő Gyöngyvirág Táncegyüttes nyitotta. A lelkes nyugdíjas korúak bizonyítják, hogy a fesztivál, azaz a Város napja nem csak a fiatalabb korosztály ünnepe. – Pedig ez egy jó dolog, főleg a nyugdíjasoknak. Az ember otthonról kimozdulhat egy kicsit, mást, mint amit otthon a négy fal között. Ez feltöltődés, nekem legalábbis – fogalmazott Fenyőháziné Jakatics Margit, a Gyöngyvirág Táncegyüttes alapító tagja.

A színpadon egész délután egymást váltották a helyi fellépők, a nézelődők pedig kiváló ételeket kóstolhattak. Irma néni ezúttal nem dödöllét készített. – Most lángost készítek, minden város napon itt vagyok. Két napig csinálom a lángost. A mértékegységekről mondjunk egy-két érdekességet, hiszen nem egy hazai adag készül.Én most 8 kg lisztet dagasztok be, ehhez adom a 4 liter tejet, egy kevés langyos vizet, 4 kocka élesztőt, meg 2 deci étolaj – mesélte Pölcz Lászlóné Irma. 

Nem sokkal később már a második adagot készítette Irma néni. A délután során egyre többen látogattak ki az Erzsébet térre, amikor hivatalosan is megnyílt a fesztivál. – Ha mi összefogunk, és együtt gondolkozunk és dolgozunk itt ebben a gyönyörűszép városban, akkor Nagykanizsának szép jövője lesz, és a következő generáció, akik utánunk jönnek, ők is tudnak majd ünnepelni. Én hívom és várom Nagykanizsa közösségét, sőt, a régióban élőket, hogy jöjjenek el, és együtt ünnepeljünk – fogalmazott Dénes Sándor polgármester. 


Cseresnyés Péter és Dénes Sándor Nagykanizsa jövőjére koccint (Fotó: Gergely Szilárd)

Sokat köszönhetünk eleinknek, és az a cél, hogy ne csak a múltja, hanem a jövője is fényes legyen a városnak, fogalmazott Cseresnyés Péter. – Az elmúlt évek fejlődése és a következő évek fejlődése újra visszaadja minden rangját ennek a városnak. Intézményekben, fejlesztésekben, ipari kultúrában – hogy nagyon szép jövő néz elénk. Ezt is meg kell ünnepelni. Egyrészt egy ünnep arra jó, hogy összegezzünk, mit sikerült eddig elérnünk. A másik, hogy a jövőbe tekintve célokat tűzzünk ki. Olyan célokat, amiket meg tudunk valósítani itt, mindannyiunk érdekében – mondta el a politikus.


Este a New Level Empire csalogatta a térre a kanizsaiakat (Fotó: Gergely Szilárd)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.