Negyedik alkalommal tartottak pályaorientációs szakmai napot Nagykanizsán

A rendezvényre hetedikes tanulók osztályfőnökeit várták. A résztvevők a városban elsajátítható szakmákról, a duális képzés követelményeiről és a kanizsai ösztöndíjlehetőségekről is hallhattak. A tájékoztató nap célja, hogy minél több információt kapjanak a pályaorientációról a pedagógusok. – Vannak olyan osztályfőnökök, akik nincsenek teljesen tisztában azzal, hogy milyen a képzési rendszer, milyen lehetőségei vannak a tanulónak. Orientálni csak úgy tudunk gyerekeket, ha ismertetjük vele a lehetőségeket. Elmondunk nekik mindent, hogy választani tudjanak - mondta Anda Zoltán, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum főigazgató-helyettese.

A rendezvényen a szakmai előadások mellett a diákok gyakorlati oktatásáról is felvilágosítást kaptak a jelenlévők.Végigjártuk a három nagykanizsai szakképzési intézményt, és minden helyszínen betekinthetnek a tanműhelyekbe és kérdezhetnek a szaktanároktól, pedagógusoktól is az érdeklődök. Valamint tájékoztatást kapnak a hiányszakmákról, a helyi ösztöndíjlehetőségekről. Próbálunk teljes körű információt átadni számukra - fogalmazott Bangó-Rodek Viktória, a ZMKIK szakképzési csoportvezetője. 


A szakképző iskolák tanműhelyeibe is ellátogattak a pedagógusok

A Zsigmondyban az egyik egészségügyi tanműhelybe is ellátogattak a tanárok. Az általános iskolákban dolgozó pedagógusok szerint is fontos, hogy minél több hasznos információt kapjanak középiskoláktól.Mindig az a legjobb, amit valóban látunk és megtapasztalunk, nem csak az, amit elolvasunk a tájékoztatóban. Fontos ez, hiszen ma már 14 éves korban nemcsak iskolát, hanem szakmát is választunk. Tudnia kell a gyereknek, hogy valóban hova megy, mit fog tanulni, milyen lehetőségei lesznek tovább - említette Horváthné Hegyi Erzsébet, a Palini Általános Iskola pedagógusa.

A diákok széleskörű tájékoztatását segítő következő program a Szakmák éjszakája lesz, amit pénteken tartanak a Kanizsa Centrumban.