Rippl-Rónai festményei Zágrábban

Már az első nap is sokan voltak kíváncsiak Rippl-Rónai József kiállítására a zágrábi Modern Galériában. - Nem kis lokálpatrióta büszkeséggel tölt el bennünket, hogy Kaposvár szülöttje, Kaposvár brandje, Rippl-Rónai József, aki a párizsi múzeumokban is és a kaposvári múzeumokban is festészetével lenyűgöz bennünket, most Zágrábban Horvátország fővárosában látható - fogalmazott Fekete László.

A kaposvári festőművész 73 alkotását láthatják az érdeklődők május közepéig. - Azt remélem, hogy világhírű festőművészünk, Rippl-Rónai József kapcsán még közelebb kerül egymáshoz a két város. A magyar-horvát kapcsolatok azok kiválóak, jelezte a mai kiállítás megnyitója is - mondta Szita Károly Kaposvár polgármestere.

A teljes életművet bemutató tárlat megnyitóján Balog Zoltán azt mondta: Rippl-Rónai József arról a világról beszélt, amit a horvátok és a magyarok együtt éltek meg az Osztrák-Magyar Monarchiában. - Itt egyszerre van itt Magyarország, egyszerre van itt egy horvát, sváb családból született festőnek a művészete. És egyszerre van itt Európa, hiszen Rippl-Rónai európai szintű, az akkori kor egyik legnagyobb festője, úgyhogy ez itt egy különleges találkozás - hangsúlyozta Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, majd hozzátette: a két ország között létezik egy kulturális megállapodás, amelyet most szeretnének meghosszabbítani újabb három évre.