Séta múltból a jövőbe: bemutatták a megújult Nagykanizsai Járásbíróságot

facebook megosztás

2018. április 23-án,„Múlt – jelen – jövő” címmel tartottak bírósági sétát a Nagykanizsai Járásbíróságon, ahol átadták a bíróságtörténeti tárlatot és bemutatták az érdeklődőknek a felújított épületrészeket, a modernizált irattárat, valamint a stilizált burkolatot kapott Nyitott Bírósági udvart. A rangos eseményről dr. Vándor Virágtól, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivőjétől kértünk részletekbe menő tájékoztatást.

– A vendégeket – köztük az Országos Bírósági Hivatal (OBH) részéről dr. Bóka Jánost, a Magyar Igazságügyi Akadémia igazgatóját­– dr. Hajdu Ildikó, a Nagykanizsai Járásbíróság elnöke köszöntötte, majd dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke nyitotta meg a rendezvényt. Előszavában az elnök hangsúlyozta: a törvényszék mindig fontosnak tartotta a hagyományápolást, a történelmi értékek megismertetését és megőrzését, melyhez az Országos Bírósági Hivatal is folyamatosan segítséget nyújt, illetve pályázat útján támogatást biztosít.  Közös anyagi ráfordítással több elképzelés is megvalósult már Zala megyében – hívta fel a figyelmet a törvényszék sajtószóvivője. – 2015-ben egy történelmi arcképcsarnokkal egészült ki a törvényszék már meglévő történeti kiállítása, 2016 májusában a Marcali Járásbíróság tárgyalótermében lelőtt, zalai származású dr. Vlasics Antal bírónak állíthatott emléket a kaposvári és a zalai törvényszék, 2017-ben pedig egy bírósági történelmet, múltat bemutató kötetet készült Bírósági históriák címmel. Az OBH támogatása révén a mai naptóla Zalaegerszeg Törvényszék és a Keszthelyi Járásbíróság utána dél-zalai város bírósága is történeti kiállítással várja az érdeklődőket.


Fotó: Balog Eszter

– A dél-zalai városban Nagykanizsai Királyi Járásbíróság néven 1872-ben jött létre bíróság, s egészen 1950-ig törvényszék is működött itt. A mai épület 80 éve áll az igazságszolgáltatás szolgálatában, s állapota révén már nagyszabású felújításra szorult. Az elmúlt évek ennek jegyében teltek, s 2013 és 2017 között az Országos Bírósági Hivatal Wagner Gyula, illetve a Jablonszky Ferenc projektjeinek köszönhetően több mint 177 milliós beruházás zajlott a Nagykanizsai Járásbíróságon. Ebben többek között a rossz állapotban lévő, vizesedő alagsori irattár megújítása, a görgős polcrendszer kialakítása, a homlokzat, a vizesblokkok felújítása mellett a munkakörnyezet javítása, illetve a dolgozók számára készített rekreációs helyiségek kialakítása is szerepelt – sorolta dr. Vándor Virág. – A megnyitót követően sétára invitálták a jelenlévőket. A bíróságtörténeti tárlat révén a múlt egy szeletével dr. Horváth Zsolt, a Lenti Járásbíróság elnöke, a törvényszéki „Bíróságtörténeti munkacsoport” tagja, mint a kiállítás anyagának rendezője ismertette meg az érdeklődőket. Majd dr. Patus Sándor, a Nagykanizsai Járásbíróság elnökhelyettese vette át a „stafétát” és mutatta be a megújult épületrészeket,valamint a bejárás közben fotók segítségével a felújítás előtti állapotokat is illusztrálta. Külön kiemelendő az az irattári oltóberendezés, amely országos viszonylatban is egyedülálló, 21. századi technikát alkalmazva víz és károsanyag-kibocsátás nélkül olt egy esetleges tűzesetkor, így megvédve az iratokat.


Fotó: Balog Eszter

A rendezvény a stilizált mérleget ábrázoló burkolatot kapott belső udvaron zárult, ahol a jövőben a tervek szerint Nyitott Bírósági programokkal is várják majd az érdeklődőket.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.