Spartanra fel!

2018. ápr. 13.

Biztosra vehetjük, az elkövetkezendő bő egy nap Nagykanizsán a Spartan Nagykanizsa Sprint akadályfutó verseny jegyében telik, hiszen a Csónakázó-tóhoz majd' 10 ezer versenyzőt várnak, akik szombaton reggel 7 és délután 5 óra között rugaszkodnak neki a kijelölt penzumoknak - nem kevés akadállyal spékelve.


Herencsényi Péter egy a rengeteg kanizsai közül, aki nekiveselkedik szombaton 15.15 órától a Spartan Sprint távjának

Az újkori teljesítménypróbás őrület persze nem ismeretlen a kanizsaiak előtt, amit az is bizonyít, hogy tényleg megmozdult a város testmozgás-szerető része, hogy egyéniben, csapatban, az úgynevezett elit, vagy éppen a jótékonysági mezőny keretében nekivágjanak a terepnek és az erdős részeknek – majd' 10 kilométeren.

Szinte pontosan egy esztendeje például beszámolhattunk Herencsényi Péter teljesítményéről is, aki akkor a veszprémi sprinten indult, így a rutin nála már adott...

- … főképp, hogy az első ilyen versenyem a két évvel ezelőtti visegrádi volt, úgyhogy lassan már tapasztalt „harcosnak” vallhatom magam – szögezte le Péter, kinek a „helybe érkező” verseny külön is nyereség úgymond. - Amúgy a rendes, tehát az elitnek titulált mezőnyben veselkedem neki a próbának, melyre cirka három hónapja kezdtem el komolyan készülni. Ennyi időt mindenképpen illik rászánni, hogy fizikálisan, valamint mentálisan is felkészült legyen az ember.

Viccesen megjegyezhettük, ezúttal a kerékpárt le kell, hogy tegye a verseny idejére, hiszen a civilben szakács lelkes kerekező is egyben, jó néhány kilométert tud beletenni a járgányba akár naponta is. Nem véletlen persze, hogy más sportágakban már tapasztalattal rendelkezők indulnak a Spartanon, hiszen egyfajta alap állóképesség nem árt a verseny teljesítéséhez.

- A Kanizsai Futóklub tagja vagyok és először én egy idei Winter Spartanon, tehát téli teljesítménypróbán vehettem részt Szlovákiában – mondta el nekünk Gombor Nikoletta, aki néhány hónapja baráti társaságban teljesítette azt a kihívást. - Ahogy akkor és a futóklubnál is, nekem nagyon fontos, hogy remek legyen a hangulat, ráadásul ahogy tapasztaltam, a Spartan abban mindenképpen egyedi, hogy nincs monotonitás, az akadályok teszik külön is izgalmassá és ez minden bizonnyal a jótékonyságiak mezőnyében is adott lesz.

Más sportbeli színtérről érkezni és mellőzni a monotonitást? Nos, ennek egyvelege azért más versenysportban is meglehet, mégis a Spartan sprint részének teljesítése egyedi kihívás, mert...

- … egyszerűen bakancslistás próbálkozás nálam egy ilyen rajt – vágott a közepébe Korcsmárosné Vig Rozália, aki az amatőr duatlonosok és triatlonosok között korosztályában szállítja a jobbnál jobb eredményeket. - Néhány hete ezért is indultam el a Bakonyrun-on, hogy felmérjem, mégis mire számíthatok a nagykanizsai eseményen. Számomra is fontos, hogy jó legyen a hangulat, s mivel én csapatban megyek barátokkal, ismerősökkel, akik szóltak, szálljak be én is, ezzel biztosan nem lesz probléma. Persze, azt elismerem, megsérülni nem szeretnék, hiszen most már a duatlon és a triatlon versenyszezonjának indulására is figyelek.

Azért megnyugtatásul írnánk le, verseny közben bizonyára úgy megy, pontosabban fut majd mindenki, ahogy a csövön a kifér.

- Szerintem nagyon kemény lesz, ahogy leszűröm a készülődésből – tette hozzá a hazai pályára készülő Habda Ivett. - A Csónakázó-tó környékét nagyon jól ismerem, rengeteg alkalommal futok ott, szerintem bevisznek minket az erdős részekre is, s hogy a nézők számára is izgalmas legyen, a tóparti etapra is tesznek akadályokat. Az úgynevezett elithez úgy éreztem, korán el kell kezdenem az egyéni tréningezést, hiszen ahogy azt magammal letisztáztam, náluk egy középmezőnybeli befutó már nagyon jól mutatna. Voltak persze időközben hátráltató tényezők, de várom már a szombati rajtot és nem adhattam fel...

Hogyan is adhatta volna, lévén Ivett a küzdősportok világából érkezik és harc lesz ez a Spartan az utolsó méterekig.

P.L.