Szabad forrás, szabad zene

facebook megosztás

A nagykanizsai Móricz Zsigmond Művelődési Házban működő jazz klub vendége volt április 20-án a Lantos Zoltán vezette OpenSource együttes. Azok, akik kíváncsiak voltak a kiváló hegedűs full elektronikus formációjára bizonyára nem csalatkoztak. Vérbeli fúziós koncertet hallhatott a közönség.


Fotó: Halász Gyula

Az est folyamán elhangzott kompozíciók egyfajta szintézisét adták az európai kortárs jazznek és a keleti, főként indiai klasszikus zenének. Hasonló, de mégis más zenei törekvések jelentek itt meg mint a francia Jean-Luc Ponty és Didier Lockwood hegedűsök zenéjében, de különbözött a lengyel Michal Urbaniak és Zbigniew Seifert által képviselt vonaltól is. Ez talán az elektronikus effektekben és a hangzásban volt leginkább érezhető, talán kicsit túlzó mértékben is. Azt szokták mondani, hogy az elektronika túlzó használata megöli a zenét, annak lelkét. Ez azonban csak részben, és nem minden esetben igaz, hiszen számtalan elektromos kütyüvel operáló zenekar nagyon magas szintre emelte az új technikák által nyújtott lehetőségeket. A jég viszont elég vékony és nagy profizmus kell ahhoz, hogy az be ne szakadjon.


Fotó: Halász Gyula

Lantos Zoltán és társai, Tálas Áron-zongora, Fonay Tibor-basszusgitár, Csízi László-dob és Andrew J-live elektronika erre tettek kísérletet. Rianások ugyan voltak, de a jég nem szakadt be. Az est csúcspontját a ráadásként adott Szárang című szám nyújtotta. Itt volt igazán érezhető az indiai zenei hatás.

H.Gy.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.