Szakmákkal ismerkedtek a kiskanizsai diákok

facebook megosztás

Szakmákkal ismerkedtek a kiskanizsai diákok. Az iskola, valamint a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében tíz állomáson várták leendő szabók, eladók és már befutott cukrászok a gyerekeket. Ebben a tanévben egyébként már minden oktatási intézmény felhasználat egy tanítás nélküli munkanapot pályaorientációs célra.

A kiskanizsai iskolában 160 felső tagozatos diákot vontak be a pályaorientációs napba. – Első alkalommal rendeztük meg, de nemcsak itt, hanem minden oktatási intézményben a tanítás nélküli munkanapok közül egyet erre kell szánni, ez egy új kezdeményezés. Segítséget kértünk, mert még ilyet nem csináltunk, és kaptunk is a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamarától – fogalmazott Molnár István igazgató.

A diákokra tíz állomáson különféle feladatok vártak, közben a gyerekek megismerhették az egyes szakmákat. – Maga a rendezvény ugyan szakmákra koncentrál, de alapvetően nem az a fő cél, hogy csak a szakmákat ismerje meg a tanuló. Inkább arról van szó, hogy megismerje, a saját képességeinek, adottságainak melyik a legmegfelelőbb tevékenység – hangsúlyozta dr. Balogh Imre, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési vezetője.

A programba a Zsigmondy- és a Thúry-szakképző iskola tanulóit, többek között leendő asztalosokat, fodrászokat és eladókat is bevontak.

A cukrászat rejtelmeibe viszont már két profi, befutott szakember vezette be a gyerekeket. A kiskanizsai Horváth „Mákos” Ferenc és Jakabfi Dávid – aki egyébként maga is az iskola tanulója volt – különböző finomságokat készített a diákokkal együtt. – Bonbont készítettünk, nagyon tetszett. Szakács szeretnék lenni, ezek a dolgok nagyon tetszenek nekem – árulta el az ötödik osztályos Adu Mirella.

A tapasztalatok azt mutatják, a pályaorientációs foglalkozásokat nem lehet elég korán elkezdeni: a saját képességek és készségek felmérése, valamint az egyes szakmák megismerése nagyban megkönnyíti a pályaválasztást és a továbbtanulás kérdését.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.