Tízmilliárdok jöhetnek fejlesztésre – Kiemelt turisztikai térség lehet Murafölde

Huszonöt milliárd forintos turisztikai fejlesztési programterv készült Murafölde és annak fővárosa, Nagykanizsa jövőjéért. Cseresnyés Péter, a Mura-program miniszteri biztosa, országgyűlési képviselő azt mondta, az a célja, hogy Dél-Zala kiemelt turisztikai térség legyen, ami számos előnnyel, egyebek mellett jelentős beruházási forrásokkal is együtt jár.


Cseresnyés Péter: Ez a program az egész térség gazdaságát, turisztikai szolgáltatásait fejlődési pályára állítaná (Fotó: Gergely Szilárd)

– A Mura-program legfontosabb célja a munkahelyteremtés – fogalmazott Cseresnyés Péter. – Az elmúlt négy évben több mint 1200 új álláshely jött létre a kormány fejlesztési támogatásainak és munkahelyteremtő programjainak köszönhetően a városban. Azonban nem csupán egy lábon szeretnénk állni a hosszútávú biztonság érdekében: több pillérre alapozva teremtjük meg a stabilitást és a fejlődést, turisztikai, mezőgazdasági és ipari munkahelyek létrehozásával. Meggyőződésem, hogy ebben a munkahely-teremtési folyamatban a turizmusnak kiemelt szerepe van.

„A turizmus a hazaszeretet egyik formája”, szögezte le a politikus, hozzátéve: a turisztikai fejlesztések azt is szolgálják, hogy a magyarok itthon is kikapcsolódhassanak, minőségi szolgáltatásokat vehessenek igénybe. Murafölde természeti adottságai egyedülállóak, hisz’ ez Magyarország legerdősebb szeglete, csodálatos vidék, patakokkal, tavakkal, termálforrásokkal és a szeszélyes Mura folyóval. Emellett a térség fővárosa, Kanizsa turisztikai szempontból is sokkal többre rendeltetett történelmi múltja és épített adottságai alapján, emelte ki a képviselő, kijelentve: fel kell építeni Muraföldét mint turisztikai márkát.

– Murafölde sikertörténet és országos mintaprogram lehet abban az értelemben, hogy miként lehetséges egy turisztikai „szélárnyékban” fekvő térséget tudatosan, a helyi szereplők részéről megfogalmazott ötletek és javaslatok alapján, kormányzati szándékkal és támogatással egy új turisztikai régióvá fejleszteni. Ehhez egyedi programok, élmények, valamint minőségi szolgáltatások és szálláshelyek kellenek. A 25 milliárd forintos programterv ezt a célt szolgálja.

A politikus sorolt is néhány elemet, például a ferences rendi kolostor felújítását, élettel megtöltését, illetve egy konferenciateremmel is rendelkező szálloda megépítését. De, mint mondta, a legfontosabbak az attrakciók.

– Ezt az egyedi, Magyarországon és külföldön is versenyképes márkastratégiát, benne 15 rendkívül izgalmas kulcsprojekttel a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen alkottuk meg az elmúlt közel egy évben. Jelenleg azon dolgozunk, hogy Murafölde – így Nagykanizsa is – a kiemelt turisztikai térség kategóriába kerülhessen, s a teljes turisztikai térségfejlesztéshez szükséges mintegy 25-30 milliárd forintos forrást megkaphassuk.

A Murafölde kiemelt desztináció stratégia két területet céloz: egyrészt Murafölde aprófalvas települései számára biztosít kitörési lehetőséget az aktív turizmuson keresztül, érdekes, egyedi és izgalmas élményelemekkel, emellett Kanizsa történelmi belvárosának továbbfejlesztése is fontos feladat. Ha a csillagok állása megfelelően alakul, akkor az előterjesztés még idén tavasszal a kormány elé kerülhet, összegzett Cseresnyés Péter.

– Amennyiben elnyerjük ezt a státuszt és a fejlesztésekhez megkapjuk a forrást, akkor nagy esélyünk van rá, hogy rövid időn belül Muraföldét egy lapon fogják említeni olyan nagy hagyományokkal rendelkező turisztikai célpontokkal, mint a Balaton-felvidék, a Fertő-tó vagy a Dunakanyar. És akkor végre az egész ország, sőt a külföldi vendégek is megismerhetik gyönyörű szülőföldünket. Amellett, hogy a projektek önmagukban jelentős munkahelyteremtő hatással bírnak, ez a program az egész térség gazdaságát, turisztikai szolgáltatásait fejlődési pályára állítaná – szögezte le a képviselő.

Péter Árpád