Vasvillával rendőrökre támadó, sikkasztók és rablók állnak holnap a zalai bíróságok elé

Zalaegerszegi Törvényszék

Várhatóan jogerős döntést hoznak majd holnap a több, mint 17 millió forintos értékben pétisót sikkasztó zalai vállalkozó bűnperében. Első fokon a Keszthelyi Járásbíróság dr. Sinkó Vilmos vezette büntetőtanácsa ítélkezett K. Zs. M. felett, aki az ügyészek szerint közel 18 millió forint értékben sikkasztott el a cégére bízott pétisóból. A vádlott 2003 óta képviselője egy gabona és takarmány nagykereskedelemmel foglalkozó kft.-nek. A vád szerint a kft. 2015-ben több mint 2 tonna pétisó letéteményes tárolására kötött szerződést egy vegyipari céggel. A szerződés értelmében a letétbe helyezett termék a letevő, vagyis a vegyipari cég tulajdonát képezi, felette a kft.-nek nincs rendelkezési joga. Ennek ellenére K. Zs. M. több vevőnek is értékesített a pétisóból, ezzel összesen 17 millió 732 ezer 439 forint kárt okozott a vegyipari cégnek – áll a vádiratban. A bűnösség kérdésében – jogerővel – a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Magyar Károly vezette, másodfokú büntetőtanácsa fog majd dönteni, nyilvános ülés keretében.

Zalaegerszegi Járásbíróság

Első tárgyalására lesz „hivatalos” holnap a Zalaegerszegi Járásbíróságra M. Gy., akit – egyéb bűncselekmények mellett – hivatalos személy elleni erőszak bűntettével vádoltak meg a megyeszékhelyi ügyészek, amit ráadásul felfegyverkezve követett el. A vádirat szerint a zalai kistelepülésen élő terheltre 2017 márciusában rendőrt hívott a szomszédja, miután M. Gy. vasvillával fenyegette meg őt. A helyszínre érkező rendőrök már az otthonában találták a férfit, aki agresszíven fogadta őket, majd többször feléjük szúrt egy vasvillával, ezután pedig eltorlaszolta a ház bejárati ajtaját és a padlásra menekült. Hogy a rendőrök ne tudjanak utána menni, befőttes üvegeket, téglákat, vashordót és egy öntöttvas fürdőkádat dobált le a padlásról. A hatóság emberei végül önvédelmi gázspray-t alkalmaztak vele szemben, majd elfogták.A vádirat további 6 olyan esetet is a férfi terhére ró, amelyek során M. Gy. a vele egy faluban élőket fenyegette meg különféle módon. Volt, akiket megöléssel, másokat pedig veréssel, vagy a házuk felgyújtásával.Az orvosszakértői vélemény szerint a férfit kóros elmeállapota befolyásolta abban, hogy cselekményei súlyát és következményeit felismerje. M. Gy. bűnösségéről a megyeszékhely járásbíróságának elnöke, dr. Czipóth Edit büntetőbíró fog majd dönteni.

Szintén a Zalaegerszegi Járásbíróságra várják holnap P. J. terheltet, akit sikkasztás bűntettével vádoltak meg.Az ügyészek szerint a vádlott egyéni vállalkozóként dolgozott, és e körben könyvelői tevékenységet végzett gazdasági társaságok részére. A hozzáférési jogosultságát kihasználva a sértetti cégek bankszámláiról különböző összegeket utalt át a saját folyószámlájára, majd a pénzt  saját céljaira fordította. P. J. összességében 1 millió 936 ezer 341 Forint kárt okozott ügyfeleinek, azonban azt is tartalmazza a vádirat, hogy a vádlott a sértetti cégek kártalanítását már megkezdte. P. J. büntetéséről dr. Gaider Bálint bírói tanácsa fog majd dönteni: tanúkihallgatások, és akár ítélethirdetés is várható.

Útonálló rablók Keszthelyen

Holnap a Keszthelyi Járásbíróság elé állnak azok a férfiak, akik középkori útonálló rablók módjára szerezték meg zsákmányukat – egy dohánybolt hétvégi bevételét, több, mint 3 millió forintot – egy nőtől a Balaton-parti városban, még a tavalyi esztendő tavaszán. A keszthelyi K. M. valamint Zalaapátiban lakó testvére, K. T. a 2017. március 20. napját megelőző időszakban kifigyelték, hogy a Balaton-parti város egyik dohányboltjának tulajdonosa a hétvégi bevételt rendszeresen hétfőnként, 16 óra előtt viszi el az OTP Bank keszthelyi fiókjába, melynek során mindig a bankfiókhoz közeli Iskola utcában állítja le gépkocsiját, ahonnan aztán gyalogosan közelíti meg a pénzintézetet. Megfigyelték azt is, hogy az üzlettulajdonos a pénzt egy női válltáskában viszi a bankfiókba, ezért úgy ítélték meg, hogy a bevétel, a parkolóhely közelében, erőszak alkalmazásával könnyen megszerezhető. A testvérek megállapodtak abban, hogy fizikai felépítése miatt a rablás véghezvitelére K. M. a legalkalmasabb, majd tervük részleteit megbeszélték édesanyjuk élettársával is, hogy a tulajdonát képező gépkocsival vegyen részt az elkövetésben oly módon, hogy K. T. terhelttel együtt a helyszín közelében, a gépjárműben várakoznak.

Az egyeztetéseket követően a terheltek 2017. március 20-án, a kora délutáni órákban léptek akcióba. Egy Audi típusú személygépkocsival jelentek meg Keszthelyen, a Zsidi úton lévő emeletes házak melletti parkolóban, ahonnan rálátással bírtak az út túloldalán lévő dohányboltra. A terheltek 15 óra 40 perc körüli időben észlelték, hogy a tulajdonos a bevétellel elhagyja a dohányboltot és gépkocsijával elindul a helyszínről, ezért a parkolóból kihajtva – a sértettet megelőzve – az Iskola utcának a Deák Ferenc utcai végéhez mentek és leparkoltak. K. M. még a gépkocsiban egy zárt, fekete színű motoros bukósisakot húzott a fejére és gyalogosan az Iskola utcába ment, oda, ahol előzetes megfigyeléseik alapján a sértett parkolni szokott. Két társa a gyors menekülés biztosítása érdekében a személygépkocsiban várakozott.

Mikor a dohánybolt tulajdonosa az Iskola utca parkolójába érkezett, a járműből kiszállva – a dohánybolt 3.388.000,- Forintos bevételével a táskájában –, gyalogosan a Kossuth utcában lévő OTP fiók irányába indult. A közelben várakozó K. M. ekkor a sértetthez lépett és egy erőteljes mozdulattal az úttestre lökte, miközben a sértett által szorított válltáskát erőszakkal megpróbálta kitépni a kezéből. Mivel a sértett a táskát nem engedte el, ezért K. M. a már földön fekvő nő fölé hajolt, és többször is megütötte, míg végül sikerült megszereznie a táskát, úgy, hogy annak szíját elszakította. A rabló ezután az erőszakkal megszerzett táskában lévő 3.388.000,- Forint készpénzzel az Iskola utcán végigfutott, majd beszállt a Deák Ferenc utcában – járó motorral – rá várakozó társai mögé az Audi hátsó ülésére és közösen, nagy sebességgel elhagyták a helyszínt.

A gyanúsítottak a táskából a pénzt útközben kivették és a női retikült Keszthely külterületén a gépkocsiból kidobták, majd K. T. tartózkodási helyére, Zalaapátiba hajtottak, ahol a rabolt pénzt egymás között elosztották. K. M. az elkövetés során viselt pulóvert és mellényt több darabra vágta és a zalaapáti ingatlanjának hátsó részében lévő hulladékok közé rejtette el, az elkövetéshez használt bukósisakkal együtt. Ezt követően K. M. a keszthelyi, míg a testvérek édesanyjának élettársa pedig a váchartyáni lakóhelyére távozott. Miután a rendőrnyomozók a nyomukra bukkantak, házkutatásokat foganatosítottak a terheltek lakóhelyein. Ennek során K. M. keszthelyi ingatlanának udvarából, elásva 1.520.000,- Forint készpénz, K. T. zalaapáti lakásából, elrejtve 1.370.000,- Forint, míg édesanyjuk élettársának váchartyáni lakásából elrejtve pedig 360.000,- Forint készpénz került elő, amely a rablásból származott.A dohánybolt tulajdonosa az orrnyereg és az orrgyök területének bőrbevérzésével és hámfosztásával járó, 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett a rablás során, míg az elrabolt 3 millió 388 ezer Forintnyi összegből 3 millió 250 ezer Forint, az elkövetőktől való lefoglalással megtérült. Mindezek miatt a három elkövetőt rablás bűntettével vádolta meg a Keszthelyi Járási Ügyészség, amelyet K. M. tettesként, míg testvére, valamint édesanyjuk élettársa pedig bűnsegédként követett el.

A rablók sorsáról dr. Sinkó Vilmos büntetőtanácsa dönt majd: holnap tanú és szakértő meghallgatása várható, majd a meghallgatásoktól függően akár ítélethirdetés is lehetséges.

Papp Attila