Versmondó versennyel és koszorúzással emlékeztek Nagy Gáspárra a magyar költészet napján

facebook megosztás

Versmondó versennyel és koszorúzással emlékeztek Nagy Gáspárra a magyar költészet napján.

A 11 éve elhunyt költő diákkorában rendszeresen Nagykanizsán, a nagynénjénél töltötte a nyári szünidőt. Ennek a Deák téri háznak a falán ma egy emléktábla őrzi a többszörösen kitüntettet szerző emlékét. 

A József Attila- és Kossuth-díjas alkotó átmeneti otthonánál a Kanizsai Kulturális Központ munkatársai, valamint a Nagy Gáspár Alapítvány tagjai helyezték el az emlékezés koszorúit. A Bérbaltaváron született író jövőre ünnepelné 70. születésnapját, erre az alkalomra egy emlékfüzet kiadását tervezik a szervezők.  

A megemlékezés – híven a sokéves hagyományokhoz – versmondó versennyel folytatódott a HSMK-ban. A zsűri elnöke Hegedüs Miklós, kanizsai születésű színész volt.  – Ahhoz, hogy a mai fiatalságot gondolkodásra, önálló véleményre késztessük, úgy gondolom, az egyetlen út a vers. Foglalkoznunk kell ezzel a mondókáktól elkezdve a meséken keresztül a mai felnőtt versekig vagy akár Nagy Gáspárig. Azt gondolom, hogy nem középiskolás fokon, hanem gyerekkortól kezdődően, általános iskolában, felső tagozatban. Es talán felnőttként is nagyon fontos lenne az, hogy ha gondolkodó embereket akarunk magunk körül családban, barátok között, akkor a versek valami olyan életérzést, hangulatot, gondolatokat adnak, melyek szerintem egyediek, egyéniek és megismételhetetlenek – mondta el Hegedűs Miklós színész. 

A versenyre három kategóriában összesen 24-en jelentkeztek. Balogh László, a humán bizottság elnöke szerint a magas létszám azt is bizonyítja, hogy a költészet örök kapaszkodót jelent a fiatalságnak a boldog és a szomorú percekben egyaránt. – Becsüljük meg a költészetet most is, mert mindenki számára, aki egyszer is versértővé, versmondóvá vált, annak egész életre szóló boldogságesélye van. Így gondolom, mert a versekhez lehet mindig nyúlni, ha szomorú vagy, s ha vidám vagy, akkor is – fogalmazott Balogh László a Humán Bizottság elnöke. A legjobb előadók ajándékcsomagokat kaptak, valamint bejutottak a Nagy Gáspár vers- és prózamondó találkozó országos döntőjébe.

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.