Zalagyöngye: MMTT20

Húszéves lett a Zalagyöngye Táncegyüttes. A megyei Prima-díjas néptánccsoport az évfordulóról nagyszabású gálával, barátai körében emlékezett meg a HSMK-ban. A rendezvénnyel az ünneplés nem ér véget: a jubileumi programok a következő hónapokban is folytatódnak.

Izgatottan várták a néptáncosok az esti bemutatót: még az előadás előtti utolsó percekben is lázasan gyakoroltak. – Jön az adrenalin, és onnantól kezdve elfelejtünk mindent. Most válunk, szellemülünk át művésszé a hétköznapi emberből. Ez most már el is kezdődött, és fejben a színpadon vagyunk – árulta el Pávlicz Erika.

A húszéves együttes jubileumi műsorára sokan voltak kíváncsiak, szinte percek alatt elfogyott minden hely a nézőtéren, valamivel később pedig az is kiderült, mit jelent az előadás hónapokkal ezelőtt beharangozott, titokzatos címe, az MMTT20.


„Megtanulom, megőrzöm, tanítom, továbbadom…” (Fotó: Gergely Szilárd)

– „Megtanulom, megőrzöm, tanítom, továbbadom…” Készült egy klip Nagykanizsán az Örökségünk című dalra, és úgy gondoltuk, hogy ez a négy fogalom nagyon találó ránk és erre a húsz évre. Ez jellemzi a mi munkánkat: az elején még csak tanultunk, őrizgettük, most pedig már próbáljuk tanítgatni és továbbadni ezeket a hagyományokat – fogalmazott Tóth István művészeti vezető.

A rendezvényen Dénes Sándor polgármester emléklapot adott át a táncosoknak az évforduló alkalmából, Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő pedig megköszönte a csoport értékőrző és -teremtő munkáját.


Cseresnyés Péter: kultúránk és hagyományaink összekötnek bennünket (Fotó: Gergely Szilárd)

– A kultúra az, amely összeköt bennünket, kanizsaiakat is. Összeköt hagyományainkban, megőrzött értékeinkben a múlttal, és összeköt a mával is. Hiszen ez az, amibe belenőttünk, és ez az, amit továbbadunk gyermekeinknek. Pont úgy, ahogy azt a tánccal és az énekkel a Zalagyöngye teszi – fogalmazott Cseresnyés Péter.

A közösség története 1997 őszéig nyúlik vissza, amikor néhány néptáncos fiatal úgy döntött, táncegyüttest alapít. A tagok legelőször a tardonai táncokat tanulták meg – a jubileumi esten ezt is láthatta a közönség. A zalagyöngyések mellett természetesen az utánpótlás csoport, a Szikrák Táncegyüttes is bemutatkozott, a talpalávalóról pedig a Bojtár-együttes gondoskodott. A műsor az elmúlt húsz év kiemelkedő eseményeit gyűjtötte csokorba. Az ünneplés a következő hónapokban is folytatódik sok más mellett egy jubileumi kiadvánnyal, kiállítással, de lesz táncház és egy új gálaműsor is.