A jövő héten több, internetes csalással vádolt ember áll majd a megyeszékhely járásbírósága elé

Nem árt, ha óvatosak vagyunk az online vásárlások terén: a Zalaegerszegi Járásbíróságon több olyan ügy is folyamatban van, amelyek terheltjeit internetes csalás bűntettével vádolta meg az ügyészség. A jövő héten két ügyet is tárgyalnak majd, amelyben az online hirdető „eladók” nem létező termékekért kértek pénzt a gyanútlan vevőktől – hívta fel a kanizsaujsag.hu olvasóinak a figyelmét dr. Bartalné dr. Mentes Judit, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.

– Egy budapesti férfi 2013 és 2016 között rendszeresen hirdetett eladásra nem létező árucikkeket (pl. erősítő, sportkamera, mobiltelefon) különböző internetes apróhirdetési oldalakon. A vádlott a vásárlóknak azt ígérte, hogy a termékeket részükre – a vételár kifizetése után – postán eljuttatja. Ez azonban egyik esetben sem történt meg – hangsúlyozta a sajtószóvivő asszony. – A férfi tettével 8 sértettnek összesen 318.800,- Ft kárt okozott, de fontos kiemelni, hogy a vádlott visszaeső, ugyanis korábban már ítélte el hasonló módon elkövetett bűncselekményért más bíróság.

– Egy másik ügyben a vádlott 2014 novembere és 2015 szeptembere között hirdetett rendszeresen különféle termékeket (pl.: karácsonyi dekoráció, üdülési jog, koncert- és meccsjegyek) online értékesítési portálokon. A vételárat ő is előre kérte, de a megrendelések ez esetben sem teljesültek. A vádirat összesen 62 esetet rögzít, 2.000 Ft és 25.000 Ft közötti összegekkel, közel 300.000 Ft kárértékben.Az első ügyet a Zalaegerszegi Járásbíróság 2018. május 23. napján 11 órakor, míg a másodikat 2018. május 24-én 9 órakor tárgyalja – emelte ki dr. Baratalné dr. Mentes Judit, aki a megelőzés fontosságára, azaz a körültekintő vásárlásra is felhívta a figyelmet.

– A rendőrség számos alkalommal hívja fel a figyelmet arra, hogy az internet – előnyei mellett – sok veszélyt rejt magában, s alkalmas arra is, hogy a csalók tévedésbe ejtsék az apróhirdetési oldalakat böngésző internetezőket. A www.police.hu oldalon többek között az alábbi tanácsokat adják az állampolgároknak:

  • Amennyiben magánszemélytől kívánnak vásárolni, kérjenek bővebb tájékoztatást a termékről, az átvétel, a postázás, valamint a biztonságos fizetés lehetőségeiről.
  • Minden esetben kérjenek olyan képeket, amelyeket az eladó készített.
  • Kérjék el az eladó adatait, majd vegyék fel vele a kapcsolatot és hívják fel telefonon is.
  • Vessék fel a személyes átvétel lehetőségét is. Amennyiben az eladó ezt elutasítja, úgy a személy hitelessége megkérdőjelezhető. Idegen személyeknek soha ne utaljanak, vagy küldjenek előre pénz, inkább használják az utánvétes postázást.
  • Az adásvételről folytatott beszélgetéseket, a telefonszámokat, e-mail címeket, internetes adatokat mindig mentsék le, őrizzék meg.

Ha pedig bűncselekmény áldozatává vált, ne habozzon: tegyen feljelentést a lakóhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon, vagy hívja a 112-es segélyhívót – mondta végül a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.

Papp Attila