A megye legjobb borait minősítették a XVI. Borvidéki Borversenyen

A Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökétől a Kanizsa Televízió Híradója megtudta, idén a legaktívabbnak a muravidéki régió bizonyult, a legtöbb minta a Lentitől Eszteregnyéig terjedő területről érkezett a versenyre. A második legaktívabb terület a pogányvári, ami magába foglalja Zalaszabart, Nagyradát, Zalakarost és Galambokot is. A bírálóbizottságok elé összesen 135 minta került 46 termelőtől. Zalát az illatos, könnyed borok hazájának tartják.


A bírálóbizottságok elé összesen 135 minta került 46 termelőtől

– A számok mutatják azt, a nevezők arányában is, hogy valójában tényleg fehérboros vidék Zala megye. 92 borminta fehér, 30 a vörös, és 13 minta rozé - említette Simon Zoltán, a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

A bírálóbizottságok tagjai elégedettek voltak az eléjük került mintákkal, zömében arany és ezüst minősítéseket osztottak ki. A szakamberek szerint azonban a tavalyi időjárás tükröződik a borokon is. 

– Vannak köztük nagyon bravúrosan jó borok is, és vannak kicsit gyengébben sikeredett borok is. Ez véleményem szerint annak köszönhető, hogy az érés nem volt egyenletes, a tenyészidőszak nem volt megfelelően hosszú, a második felére nagyon begyorsult. A borok így túl gyorsan szedték fel a cukrot, a savat pedig túl gyorsan bontották le. Ennek megfelelően alkoholban erős, viszont savban markáns borokat kóstolhatunk most - említette Cseke Gábor, a bírálóbizottság tagja.

A bírálók egyetértettek abban, vannak olyan fajták, amelyek az időjárási körülmények ellenére is kiváló minőséget produkálnak Zalában. Ezek közé tartoznak a királyleányka, a zenit és a különféle rizlingek is.