Államtitkári kinevezések az Országházban

facebook megosztás


Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára átveszi a kinevezési okmányt Áder János köztársasági elnöktől az Országház Gobelin-termében 2018. május 22-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Cseresnyés Péter miniszterhelyettes lesz!

Az egyik új tárca, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője a zalai származású Palkovics László lesz, aki Cseresnyés Pétert, Nagykanizsa országgyűlési képviselőjét, eddigi munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárt kérte fel parlamenti államtitkárnak. Ez a poszt miniszterhelyettesi stallumot jelent.

Palkovics László miniszterjelölti meghallgatásain, az Országgyűlés illetékes bizottságai előtt arról beszélt, az Innovációs és Technológiai Minisztérium a technológiai kihívások megoldására jött létre. Erre a minisztériumi szerkezetre azért van szükség, mert a folyamatosan változó környezeti kihívásokat csak integráltan lehet kezelni. A politikus a tárca által lefedett szakpolitikák közül példaként említette az energia- és a klímapolitikát, az infokommunikációt, a közlekedést és a fenntarthatóságot.

Palkovics László bemutatta az általa felkért államtitkárokat is. Ekkor vált biztossá, amit már több napja hallani lehetett: Cseresnyés Péter tölti be a parlamenti államtitkári posztot, György László lesz a vezetője a gazdaságtervezésért és szabályozásért felelős államtitkárságnak, Weingartner Balázs a fenntarthatóságért, Mosóczi László a közlekedéspolitikáért, Kara Ákos pedig továbbra is az infokommunikációért felel majd. Az energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkárság élén Kaderják Péter áll majd.

Palkovics László arról is beszámolt, hogy a vezetése alatt működő minisztériumhoz kerül a jövőben a szakképzés és a felnőttképzés is, továbbá a vasúti és a közúti közlekedési hálózat fejlesztése, Magyarország energiaellátásának biztosítása, a Nemzeti Éghajlatvédelmi Stratégia előkészítése, valamint a hulladékgazdálkodás.    

A miniszterjelölt azt mondta, a tárca azon dolgozik, hogy a személy- és az áruszállítás folyamata gyors, kényelmes és versenyképes legyen, továbbá a jövőben a kerékpárutak, illetve az alsórendű úthálózat fejlesztésére is nagy hangsúlyt helyeznek. Utóbbira 500 milliárd forint áll rendelkezésre.

A leendő tárcavezető kiemelte azt is, bár a cégek 97 százaléka magyar tulajdonú vállalat, mégis kevesebb hozzáadott értéket állít elő, mint a 3 százaléknyi multinacionális cég, ezért a magyar vállalkozások termelékenységének növelését szorgalmazta az innováción és az új technológiák alkalmazásán keresztül.

Péter Árpád – MTI


 MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Cseresnyés Péter 1960. január 9-én született, nős, egy gyermek édesapja. 1998-ban belépett a Fidesz-Magyar Polgári Pártba, 2000 óta a nagykanizsai csoport, majd 2004-től a választókerület elnöke. 2002 áprilisában a Fidesz-MDF közös Zala megyei területi listájáról szerzett mandátumot, azóta folyamatosan országgyűlési képviselő, már az ötödik ciklusát kezdi a parlamentben. 2006-ban területi listáról, 2010-ben, ’14-ben és idén egyéni választókerületi győztesként jutott az Országgyűlésbe. 2015. október 9-től mostanáig töltötte be a Nemzetgazdasági Minisztérium munkerőpiacért és képzésért felelős államtitkári posztját, s jelenleg is a Mura Nemzeti Program miniszteri biztosa. 

Cseresnyés Péter először 2002-ben került be Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlésébe, amelyben előbb a gazdasági és városüzemeltetési bizottságban dolgozott, majd 2006-tól alpolgármester volt, 2010-ben pedig polgármesterré választották.

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Lokálpatrióta Hetilapban jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.05.18.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.