Anyák napja - Novák Katalin: minden felelősséggel vállalt gyerek óriási kincs

facebook megosztás

Minden felelősséggel vállalt gyerek óriási kincs nemcsak a családoknak, hanem az egész társadalomnak, ezért a kormány igyekszik megbecsülni, értékelni és bátorítani az anyákat, hogy büszkék lehessenek a gyerekvállalásra - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára.   

Novák Katalin a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS), valamint a Népesedési Kerekasztal által rendezett anyák napi rendezvényen kiemelte, a kormány nem akarja választási kényszerbe hozni az anyákat. Szeretnének minden támogatást megadni a főállású anyáknak, és azoknak is, akik dolgozni szeretnének a gyerekek mellett.    

Utóbbiaknak segít például a gyed extra, a bölcsődeépítési program, valamint a Nők 40 program is, amely visszaadja a családoknak a nagymamákat - sorolta az államtitkár a Tisztelet az anyáknak című eseményen.    

Novák Katalin azt mondta, van még teendő a családpolitikában, ezért bízik benne, hogy a konferencia elősegíti a közös gondolkodást a témában, amely a "sorskérdések legfontosabbika".    

Demény Pál demográfus felszólalásában ismertette több évtizeddel ezelőtt megfogalmazott szakpolitikai javaslatait. Szerinte a kormányoknak a nyugdíj mértékének meghatározásánál figyelembe kellene venni azt is, hány gyermeket nevelt fel valaki, valamint meg kellene adni a kiskorú gyereknek a szavazati jogot úgy, hogy a szüleik a nevükben voksolhassanak.    

Fűrész Tünde, a KINCS megbízott igazgatója közölte, a rendezvényen négy témában - anyai szerepek, nagymamák, főállású és egyedülálló anyaság - hallgathatnak meg előadást a meghívottak. Az konferencián szeretnének minél több elképzelést és javaslatot megvitatni annak érdekében, hogy Magyarországon a jövőben még inkább megbecsüljék és tiszteljék az édesanyákat - tette hozzá.    

Szólt arról is, hogy júniusban, az apák napja környékén szeretnék az anyák napi rendezvény párját is megtartani Tisztelet az apáknak címmel.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.