Boldoggá avattak a vértanú papot

facebook megosztás

Boldoggá avatták a 26 éves korában meggyilkolt Brenner János vértanú papot tegnap Szombathelyen. A szertartásra szentségimádással készültek a nagykanizsai hívek, sokan pedig el is zarándokoltak az ünnepségre. A boldoggá avatáson több mint tizenötezren vettek részt.

A Felsőtemplomban meghirdetett szentségimádásra azokat is hívták, akik nem tudtak részt venni Brenner János boldoggá avatásán, de szerettek volna részesülni az ünnep öröméből. A hívők közt olyan is volt, aki még magyarlaki diákként tanult hittant a rábakethelyi káplánnál. – Azon a bizonyos délutáni hittanórán a mi csoportunk, másodikosok és negyedikesek voltunk utoljára. A fából faragott királyfit mesélte. Egy történet még hátravolt, de arra már nem jutott ideje szegény atyának. Nagyon szerettük, nagyon kedves volt – mesélte Rémesi Rózsa.


Brenner János hívei körében Rábakethelyen (Fotó: brennerjanos.hu)

A szentségimádáshoz a Magvető Közösség is csatlakozott, hogy méltó módon emlékezzen a vértanúra. – Az Úr előtt vagyunk mi is, és ha nem is az életünket, de az időnket ideszánjuk, áldozzuk, zenében pedig az Urat dicsérjük együtt. Ez egy országos szinten megszervezett szentségimádás, nem csak nálunk van, de azért egy-kettőt becsempésztünk, ami a sajátunk dalunk – árulta el Némethné Horváth Emília, a közösség vezetője.

Brenner atya boldoggá avatására a Jézus Szíve Plébánia zarándoklatot hirdetett, amire mintegy negyvenen jelentkeztek. A szertartást tegnap tartották a szombathelyi Emlékmű-dombon. – Úgy negyven körüli püspök volt jelen a szentelésen. A főszentelő Angelo Amato bíboros volt, aki Rómából jött el a Szentatya küldötteként, s felolvasta a jóváhagyó okiratot olaszul, amit aztán lefordítottak magyarra – fogalmazott dr. Bogár Gáspár káplán.


Brenner János koporsója a szombathelyi Sarlós Boldogasszony-székesegyházban
a katolikus pap boldoggá avatási szentmiséjének napján (Fotó: MTI – Szigetváry Zsolt)

Brenner Jánost 26 éves korában ölték meg 1957-ben. Az éj leple alatt csalták tőrbe, és 32 késszúrással végeztek vele – a legtöbb sérülés a bal kezén érte, amivel a nála lévő Oltáriszentséget próbálta védeni. Halála szimbolikus jelentőségű. – A diktatúra próbálta a hit fényét kioltani az emberekben. Pedig ez a legerősebb gyökér, ami az embernek tartást ad: a kötődés a Teremtőhöz, az ő törvényeihez, a családjához, a nemzetéhez. Ezeket a szálakat akarta a kommunista diktatúra gyöngíteni – hangsúlyozta Székely János szombathelyi megyés püspök, aki szerint az, hogy a boldoggá avatást a régi diktatúra ünnepségeinek a helyszínen tartották, azt is jelzi, hogy Isten fénye mindig győz a gonosz hatalmak felett.

(Brenner János boldoggá avatása Nagykanizsa térségének különösen fontos ünnep, főleg azokon a településeken, amelyek a szombathelyi egyházmegyéhez tartoznak, mint például Bajcsa, Sormás és Szepetnek.)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.