Egy százalék: már csak pár napig lehet rendelkezni

Már csak pár napig, május 22-ig lehet rendelkezni a személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal emlékeztet rá: a pár percnyi adminisztráció nagy segítséget jelent a kedvezményezetteknek.

Sétáltatni jöttek ezek a lányok az állatotthonba. Az itt élő, gazdátlan kutyák és macskák szinte állandó törődést igényelnek. A menhely munkatársai idén is számítanak az egyszázalékos felajánlásokra, hiszen az állatok ellátása sokba kerül. – Ebből tudtunk korábban például ivartalanítási akciót szervezni. Nagyon kevés pénz folyik be, pedig nagy szükség lenne rá: sok a fizetnivaló az állatok orvosi ellátása, befogadása és eltartása után. Ez az egy százalék nekünk gyakorlatilag létkérdés – fogalmazott Varga Károlyné, az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület elnöke.

A befizetett személyi jövedelemadó 1+1 százalékával a NAV-nál regisztrált civil szervezetek, valamint a technikai számmal rendelkező egyházak valamelyikét, illetve 2018-ban a Nemzeti Tehetség Programot lehet támogatni. – A rendelkező nyilatkozatot papíralapon postán, ügyfélszolgálatokon, valamint elektronikusan is el lehet juttatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, akár a bevallás részeként, akár önálló nyilatkozatként május 22-ig. Ügyfélkapun keresztül a NAV webes kitöltő programjával a legegyszerűbb ezt a rendelkezést kitölteni, ugyanis a program automatikusan felajánlja azoknak a kedvezményezetteknek a körét, akik számára felajánlás tehető – tájékoztatott Joó Hilda, a NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

Minderre már csak május 22-ig, jövő keddig van lehetőség. Azok az adóforintok, amelyekről nem rendelkeznek, a költségvetésben maradnak.