Egyetlen szúrással ölt a kanizsai asszony

facebook megosztás

Perbeszédekkel folytatódik holnap az egyetlen szúrással gyilkoló kanizsai asszony bűnpere, de bíróság elé áll egy feleségét rendszeresen bántalmazó férfi, internetes csaló, valamint egy Nagykanizsán sikkasztó, okmányirodai ügyintéző is.

Egyetlen szúrással gyilkolt a kanizsai asszony

A perbeszédekkel folytatódik holnap a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Gergye Tamás által vezetett büntetőtanácsa előtt annak a nagykanizsai asszonynak a büntetőpere, akit emberöléssel vádol a Zala Megyei Főügyészség. A kanizsaujsag.hu korábban már többször is beszámolt a gyilkosságról, most röviden felidézzük a bűnügy legfontosabb momentumait.

A büntetlen előéletű, 51 éves nőnek a sértettel fennállt házassági életközössége alapvetően italozó életmódjuk, veszekedéseik, a férj agresszivitása és a nő bántalmazása miatt 2015-ben szűnt meg. 2017 elején a sértett  kiköltözött a nagykanizsai  hegyi pincéjükbe, ahova a nő – K. H. I. – is folyamatosan kijárt, ott közösen italoztak, rendszeresen leittasodtak, ilyenkor újra és újra veszekedések törtek ki közöttük. Így történt ez 2017  augusztus 5-én is, amikor  már délben  elkezdtek italozni, estére mindketten erősen ittas állapotba kerültek. Közöttük újfent veszekedés alakult ki, a férfi szidalmazta, fenyegette a nőt, sőt, a konyhából kihozott egy nagykést, hogy elvágja a torkát. Ezután lefeküdt a teraszon lévő hintaágyra, és a nőre célozva kijelentette, hogy a nap reggel fel fog kelni, de ő már nem, majd este fél 11 tájban elaludt.

A nő néhány perccel később  az asztalon hagyott 20 cm pengehosszúságú konyhakést magához vette, és haragjában a férfit  mellkason szúrta. A sértett férfi ezután még felkelt, tett néhány lépést, majd összecsuklott, elvesztette az eszméletét, és elhunyt. Az asszony mindezek után a kést egy lavórba dobta, a  teraszon cigarettázott, italozott, és csak a sértett kihűlését követően  hívta fel az ismerősét. A szúrás tüdősérülést, szívburok sérülést, kétoldali lég- és vérmellűséget, valamint  komoly vérvesztést okozott, a halál a szúrás után nem sokkal érte a férfit. Ha bűnösnek találják K. H. I. vádlottat, az „alapesetes” emberölés miatt 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető.

Az interneten vadászott az áldozataira

Első tárgyalására megy holnap a Zalaegerszegi Járásbíróságra K. F., aki az internet segítségével csapott be jó néhány hiszékeny, nem eléggé körültekintő embert.A zalai férfi évekig abból élt – jogi nyelven megfogalmazva, a 2013. és 2016. esztendők során, rendszeres haszonszerzésre törekedve úgy szerzett pénzt –, hogy különböző internetes oldalakon nem létező dolgokat hirdetett eladásra, azzal a céllal, hogy a hirdetett árukat megvásárolni kívánó, megtévesztett személyek által átutalt vételárat jogtalanul megszerezze.

K. F. a hirdetésekre elektronikus levélben, illetve telefonon jelentkező, a hirdetett dolgokat megvásárolni szándékozó személyeknek (a későbbi sértetteknek) azt ígérte, hogy a termékeket részükre – a vételárnak a folyószámlájára történő átutalása után – postai úton fogja eljuttatni. A terheltnek azonban a hirdetésekben foglaltak, illetve a sértettekkel megbeszéltek teljesítésére reális lehetősége nem volt, ez nem is állt a szándékában, először csak hitegette a sértetteket, majd elérhetetlenné vált számukra, a terhelt célja kizárólag a sértettek által elutalt összegek jogtalan megszerzése volt. K. F. vádlott az átutalt összegeket készpénzben felvette, vagy egyik számlájáról a másikra átutalta, majd úgy vette fel egy utcai bankautomatából. Nézzünk néhány példát az interneten elkövetett csalásokból. 2015 júliusában a legnagyobb közösségi oldal egyik adok-veszek csoportjában 20 ezer forintért kínált eladásra egy FocalSolid 4 típusú erősítőt. A hirdetésre egy mogyoródi lakos jelentkezett, aki megbeszélte a terhelttel, hogy a vételárat a fenti a vádlott bankszámlájára történő utalással fizeti ki, egyúttal megállapodtak abban is, hogy a terhelt postai úton, a vételár beérkezése után küldi el a készüléket. A sértett át is utalta a 20 ezer forintot, a terhelt azonban az erősítőt nem küldte el, hiszen azzal valójában nem is rendelkezett, később pedig elérhetetlenné vált.

Volt olyan eset, amikor K. F. 90 ezer forintért kínált eladásra egy GoProHero 4 Black típusú sportkamerát. A hirdetésre egy zalaszentgyörgyi lakos jelentkezett, aki megbeszélte a terhelttel, hogy a vételárat két részletben, bankszámlára történő utalással fizeti ki, egyúttal megállapodtak abban is, hogy a terhelt postai úton, a vételár beérkezése után küldi el a készüléket. A sértett át is utalta a kért összeget, a vádlott azonban a sportkamerát nem küldte el, később pedig elérhetetlenné vált. Ugyanilyen módszerrel vert át K. F. egy székesfehérvári lakost, akinek mobiltelefont kínált eladásra 32 ezer forintért, de pórul járt egy gödöllői férfi is, aki 250 ezer forintot fizetett egy nem létező CANON EF 50mm f/1.2 Is USM típusú objektívért.

K. F. a világhálón olyan hirdetésekre is jelentkezett, ahol LEGO játékokat kerestek, azzal a valótlan állítással, hogy neki a keresett játékok a birtokában vannak. A terhelt megállapodott a hirdetőkkel a vételárban, azt előre elutaltatta a folyószámlájára, azonban a játékokat nem küldte el, azokkal valójában nem is rendelkezett, a terhelt célja ezekben az esetekben is kizárólag a sértettek által elutalt összegek jogtalan megszerzése volt. Így csapott be egy fővárosi lakost 22 ezer forinttal, egy mezőkeresztesi embert 9 ezerrel, egy csengődi lakost pedig 10 ezer forinttal. Mindezek miatt K. F. terheltet 2 rendbeli csalás bűntettével, valamint 6 rendbeli csalás vétségével is megvádolta a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség, sorsáról Szalai Csabáné dr. Horváth Katalin büntetőbíró dönt majd.

A gyerekek előtt ütötte-verte feleségét az agresszív férfi

A gyerekek előtt ütötte-verte feleségét az az agresszív férfi, akinek holnap kell a megyeszékhely járásbírósága előtt felelnie tettéért, a büntetőügyben ítélethirdetés várható. G. P. terheltet kapcsolati erőszakkal, személyi szabadság megsértésével és kiskorú veszélyeztetésével is megvádolták a zalaegerszegi ügyészek.

G. P. és a későbbi sértett párja házasságban éltek, zalaegerszegi lakásukon együtt nevelték 2011-ben és 2013-ban született gyermekeiket. A szülők kapcsolata 2015 februárjától romlott meg, ugyanis a feleség feltételezte, hogy a férje többször is megcsalta. A megcsalás be is igazolódott, emiatt felvetődött, hogy különválnak, de ezt a terhelt nem akarta, ragaszkodott a feleségéhez, nagyon féltékeny volt rá. G. P. folyamatos ellenőrzés alatt tartotta a sértettet, minden percéről elszámoltatta, emiatt egyre többet veszekedtek, a terhelt pedig a veszekedések során többször bántalmazta is a feleségét, bútoroknak lökte, karját megragadta, megszorította, melynek következtében a sértett testén, karján, lábán nyolc napon belül gyógyuló sérülések, zúzódások, vérömlenyek keletkeztek.

2016 nyarán durvult el még jobban a helyzet, mikor G. P. rájött, hogy a felesége is megcsalta őt. Ekkor a feleségével, autóval Szombathelyre utazott, az út során pedig a terhelt úgy vallatta a feleségét a megcsalás részleteiről, hogy többször hirtelen lefékezte az autót, hogy az asszony beüsse a fejét a szélvédőbe, de ez a biztonsági öv miatt nem sikerült. Az út során, egy erdős részhez érve a vádlott megállította az autót, kést vett elő, majd felszólította a sértettet, hogy szálljon ki az autóból. Az asszony a kést látva megijedt, engedelmeskedett a felszólításnak, ekkor a terhelt a kést az oldalához tartva bevonszolta az erdőbe, ahol tovább kérdezgette házasságon kívüli kapcsolatáról. Hazaérve a terhelt ismét késsel fenyegette a sértettet, elhúzta a kést annak nyaka előtt, közölve, hogy „el fogja vágni a torkát”.

Ezt követően a terhelt még agresszívebbé vált, változó gyakorisággal – hetente, két hetente, de volt, hogy hetente több alkalommal – bántalmazta a feleségét, lökdöste, bútoroknak lökte, a sértett fejét az ágyba verte, karjait megszorította. Előfordult, hogy a terhelt annyira megrázta a feleségét, hogy másnap fel sem tudott kelni, napokig fájt a feje. Rendszeressé váltak a késsel való fenyegetések is, a terhelt a veszekedések során kést tartott a sértett nyakához, tarkójához, őt megöléssel fenyegetve. A terhelt utoljára 2016. november 15. napján bántalmazta a feleségét, az ágynak lökte, melynek következtében az asszony beverte a fejét az ágy keretébe és rövid időre elvesztette az eszméletét. A gyermekek a szülők veszekedésének, az anya bántalmazásának szem- és fültanúi voltak. Az egyre durvább bántalmazások és bánásmód miatt a feleség 2016. november 16. napján, telefonon kért a szüleitől segítséget, majd azok segítségével másnap, a délelőtti órákban – amíg a terhelt nem tartózkodott otthon – a gyerekekkel együtt Parádra menekült.G. P. még ugyanaznap délután a családja után ment, majd a közvetlen közelükbe is költözött, rendszeresen tartotta a kapcsolatot a gyermekeivel, melynek során igyekezett a történtekkel, az általuk tapasztaltakkal kapcsolatban manipulálni, befolyásolni a gyerekeket. Agresszív magatartásával a férfi súlyosan veszélyeztette a gyermekek értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését. G. P. bűnösségéről és büntetéséről dr. Seruga Teodóra bíró mondja majd ki a végső szót.

Ítélethirdetés várható a sikkasztással vádolt kanizsai okmányirodai ügyintéző bűnperében

Várhatóan utoljára ül majd holnap a vádlottak padjára a Nagykanizsai Járásbíróságon R. A., az az okmányirodai ügyintéző, aki az ügyészek szerint 2015-ben került nehéz anyagi körülmények közé, és a felhalmozott adósságai miatt úgy határozott, hogy a munkája során készpénzben átvett összegek egy részét – több esetben nyomtatványokat hamisan kiállítva, aláírva – visszatartja, és saját céljaira fordítja. Sikkasztásaival R. A. közel 605.000 Ft kárt okozott 2015 és 2016 között, amely miatt dr. Hajdu Ildikó büntetőtanácsa előtt kell majd holnap számot adnia: a büntetőügyben várhatóan ítélethirdetésre is sor kerül.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.