Első fokon 15 év szabadságvesztés a gyilkos nagykanizsai nőnek

facebook megosztás

Első fokon 15 év szabadságvesztésre ítélte a Zalaegerszegi Törvényszék azt a nőt, aki 2017 augusztusában egy késszúrással végzett férjével egy Nagykanizsa melletti hegyen. A részletekről dr. Bartalné dr. Mentes Judittól, a törvényszék sajtószóvivőjétől érdeklődtünk.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a sértett férfi és a vádlott nő házassága – a köztük lévő viták és esetenkénti bántalmazás miatt – megromlott, ezért 2015-ben szétköltöztek. Ennek ellenére a kapcsolatot továbbra is tartották egymással, a férfi tulajdonában lévő nagykanizsai hegyi pincét, illetve az ingatlanhoz tartozó területet is együtt gondozták. 2017 augusztusában is itt tartózkodtak, s a délutáni óráktól kezdve italoztak, több alkalommal összeszólalkoztak, szidalmazták egymást. A vita hevében a férfi megfenyegette a nőt egy nagy késsel, majd azt a ház mellett lévő asztalon hagyta. Este fél 11 körül a sértett lefeküdt a teraszon lévő hintaágyba, ahonnan tovább sértegette a nőt, de aztán elaludt. Ekkor a férfi már súlyos mértékű alkoholos befolyásoltság alatt állt.

Ezt követően a vádlott magához vette az asztalon hagyott 20 cm pengehosszúságú kést és közepes erővel mellkason szúrta az alvó férfit, majd a kést a ház mögé vitte és beledobta egy lavórba.  Ezek után a sértett még felkelt, beszélt a nőhöz, majd összecsuklott és elájult. A vádlott nem hívott azonnal segítséget, alkoholt ivott, s időközönként megnézte a sértettet, de miután érzékelte, hogy a férfi teste hideg, pár perccel éjjel két óra előtt telefonon segítséget kért egy ismerősétől, mondván a férje nem mozdul. A helyszínre érve az ismerős - látva a férfi állapotát - értesítette a rendőrséget. Az orvosszakértő szerint a férfi halála 22-23 óra között következett be. Az eljárás során a nő azzal védekezett, hogy tettét erős felindulásból követte el, nem akarta megölni a férjét. A törvényszék a tényállás és a feltárt bizonyítékok ismeretében megállapította, hogy a vádlott részéről fennállt az ölési szándék, hiszen a bűncselekményt alvó, erősen ittas, védekezésre képtelen férje ellen követte el.

A bíróság az ítélet meghozatalakor enyhítő körülményként vette figyelembe többek között a vádlott büntetlen előéletét, feltáró beismerő vallomását, illetve megromlott fizikai állapotát. Súlyosító körülményként értékelte azonban az ittas állapotban történt elkövetést. Mindezekre tekintettel a Zalaegerszegi Törvényszék 2018. május 23-án bűnösnek mondta ki a vádlottat védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében. Ezért őt 15 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte, valamint 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A vádlott és ügyvédje a bűncselekmény minősítésének megváltoztatása, illetve enyhítés végett fellebbezett. Az ítélet nem jogerős. A nem jogerősen kiszabott szabadságvesztés tartama megalapozza a szökés, illetve az elrejtőzés lehetőségének veszélyét, ezért a törvényszék elrendelte a nő előzetes letartóztatását.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.