Eltűnt a víz a tóból – a szakemberek még keresik az okokat

facebook megosztás

A csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatón még csak találgatások hangzottak el, vajon mi is állhat a háttérben. Felmerült, hogy a tó alatt levő csőrendszer anyaghasadása, vagy egy esetleges szeizmikus mozgás bontotta meg a kénes vízzel amúgy is átitatott szerkezetet. Turisztikai látványosságként szolgál már pár éve a termáltó, a fürdőből érkező, megfelelően kezelt víz különleges ökoszisztéma kialakítására nyújtott lehetőséget. A tóban lévő növényzetet jelenleg is mentik a zalakarosiak. A gyékény mellett a tavirózsa az egyik ékesség.

– A tónak a túlsó felébe, a jelenleg is víz alatt álló részre átmentették a Karos Park munkatársai ezeket a növényegyedeket, tehát remélhetőleg ezeknek semmi problémájuk nem lesz - tette hozzá Dr. Boromisza Zsombor tájépítész.

A víz nélküli tó igazi látványosság lett Zalakaroson.

– Azt is lehetne mondani kicsi jóindulattal, hogy többen látogatják most a tavat, mint korábbi állapotában. Ez egy nagyon érdekes, pszichikai jelenség. De bízunk abban, hogy az a gyönyörűség, amit a víz okoz, a víznek a csillogása, a madarak, növények, előbb utóbb újra várják a vendégeket - említette a település polgármestere, Novák Ferenc.

Az eredeti állapot visszaállításához szakszerű feltárás szükséges. A tó alatt futó, 1 méter átmérőjű csőrendszer meghibásodásának okát – ahol elszökött a tó vize - még vizsgálják a szakemberek.

– Utánanéztünk, vannak földrengésjelzők a környezetünkben. Magyarországon, Szlovéniában és Horvátországban is földrengések voltak, 1,9 – 2 közötti erősségűek - mondta dr. Oláh Mihály építészmérnök.

A mocsaras tó amellett, hogy a katasztrófaturizmus egyik új célpontja lett, igazi paradicsom is például a védett fecskeállománynak és számos más állatfajnak.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.