Embercsempészek fekete napja lesz a holnapi

Két embercsempész banda is bíróság elé áll holnap Zala megyében: Nagykanizsán majd két tucatnyi vádlott bűnügyében a perbeszédekre kerül majd sor, míg a Zalaegerszegi Törvényszéken tanúk meghallgatásával folytatódik a kisbuszok rakterében migránsokat csempésző R. N. és társainak bűnpere.

Zalaegerszegi Törvényszék

Holnap folytatódik a Zalaegerszegi Törvényszéken R. N. és társai büntetőpere, akiket embercsempészéssel vádolt meg az ügyészség. A vádirat szerint R. N. és bűntársai 2016 márciusától kezdve szállítottak gépkocsival, Magyarországon tartózkodó migránsokat az Európai Unióba, akiket Budapestről és a bicskei menekülttáborból „közvetítettek” hozzájuk.A vádlottak 2016. március és 2016. május között, több mint 100 fő migráns külföldre szállítását bonyolították le, fejenként 150-300 euróért. A gépkocsi raktere sem ülőhelyekkel, sem ablakokkal nem rendelkezett. Az embercsempész galeri bűnösségéről és büntetéséről dr. Gergye Tamás büntetőtanácsa fog majd dönteni.

Nagykanizsai Járásbíróság

A perbeszédekkel folytatódik – vagyis a végéhez közeledik – majd holnap a Nagykanizsai Járásbíróság dr. Horváth Károlyné vezette büntetőtanácsa előtt annak a 18 főt számláló embercsempész bandának a pere, akiknek a vezére – az I. és a II. rendű vádlottak – két „menekült” tunéziai férfi volt, míg a galeri többi tagja pedig magyar állampolgár.

A vád szerint az I. rendű vádlott H. M. 2012 nyarán, a II. rendű pedig 2013 tavaszán érkezett hazánkba, majd menedékstátuszért folyamodtak. Az I. rendű vádlott időközben élettársi kapcsolatot létesített egy magyar nővel – az ügy III. rendű vádlottjával –, majd közösen elhatározták, hogy embercsempészetből fognak pénzt szerezni. Az I. és a II. rendű vádlottak a bicskei, debreceni menekülttáborokban, illetőleg Budapesten kerestek engedélyekkel nem rendelkező migránsokat, kapcsolatot építettek ki embercsempészekkel, fuvarokat szerveztek, sofőröket, valamint szállítójárműveket kerestek. A vád szerint a tolmácsolási feladatokat több esetben a III. rendű vádlott végezte, a IV. - VIII. rendű vádlottak a szervezet tagjaként sofőrként vagy biztosítóként vettek részt az akciókban, míg a IX. - XVIII. rendű terheltek pedig alkalmilag működtek közre a szervezésben, illetve a szállításban. A vádirat 11 (5 sikeres, 6 sikertelen) esetet ró a vádlottak terhére a 2013 júliusa és szeptembere közötti időszakban.

Papp Attila