Építőtábort szerveznek középiskolás fiataloknak a Kis-Balatonnál

facebook megosztás

Újépítésű, modern jurtákban laknak majd azok a fiatalok, akik részt vesznek a kis-balatoni építőtáborban.

– Az egyik fő munkaterületük lesz a kis-Balaton egyik leglátogatottabb része, a Kányavári sziget, ahol nagyon sok tanösvény és egyéb kilátó, faszerkezetű építmény található. Ezeknek a területeken a tisztántartásában, karbantartásában is fognak segédkezni. Növényzetápolásban, illetve a többi faszerkezetű létesítménynek a kezelésében, lefestésében, sétányutak javításában – mondta Gaál Róbert a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Az építőtábor ötletgazdája Szabadics Zoltán, a Holnapocska Tábor alapítója volt, aki mellé a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Balaton-felvidéki Nemzet Park, a Szabadics Alapítvány és a Szabadics Zrt. is csatlakozott, de az Emberei Erőforrások Minisztériuma is támogatta. A programmal az egykori építőtáborok, értékteremtő és közösségépítő szerepét szeretnék visszahozni a mai korba.

– Mi azt gondoljuk mindannyian, hogyha ezeket a munkákat ők elvégzik, akkor egyrészt baromi fáradtak lesznek, mert azért négy óra munka a tűző napon az bőségesen elég egy középiskolás fiatalnak, de mellette mégis egy jó érzés fogja eltölteni őket, hogy valamit alkottak. És amikor később majd a barátokkal, barátnőkkel, szerelmekkel vagy akár az osztálytársakkal visszajönnek, akkor büszkén megmutathatják, hogy igen ezt én festettem, ezt én építettem, ezt én raktam helyre – fogalmazott Szabadics Zoltán a Holnapocska Tábor alapítója.


Ilyen, igazi magyar jurtában laknak majd a táborozók

A munkát ráadásul egy olyan környezetben végzik a fiatalok, amely hazánk egyik legszebb természeti értéke.

– Természeti élmény, madárcsicsergés, madárvilág. A Kis-Balaton madárrezervátumként van nyilvántartva. Az 1920-as évektől az első természetvédelmi őr, kócsagőr, itt a Kis-Balatonon kezdte el működését, tehát bízom benne, hogy aki fogékony egy kicsit a természet és a természetvédelem iránt, az később is visszatér – tette hozzá Puskás Zoltán a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója.

Az építőtábort augusztus második felében két turnusban lesz, összesen 40 középiskolásnak, akik egyébként Budapestről érkeznek. Ha sikeres lesz a tábor, akkor a tervek szerint jövőre is megszervezik.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.