Folytatják vándorútjukat az oskolás tankönyvek

facebook megosztás

Ezekben a hetekben a Hevesi Sándor Általános Iskola tanulói böngészhetik át az 1945 előtt használt kiadványokat, értesítőket és írófüzeteket.


Hazafiságra mindig szükség van...

Naponta több száz kisgyerek csodálkozik rá a történelmi relikviákra, amelyek a Hevesi-iskola galériájában kaptak helyet. Néhány osztály egy-egy tanóra keretében nézi meg a tárlatot.

– Az előbb voltunk lent az osztállyal, és láttunk régi palatáblát is, amiről már hallottunk a magyarórán, például Móra Ferenc műveiből. Láttunk régi osztályokat, általában 12-13-an voltak… Érdemes ezeket a régi emlékeket újra megnézni - említette Baranyai Janka.

Az 1945 előtti időkből származó iskolaszereket a Thúry Vitézlő Oskola vezetője „adta kölcsön” az intézménynek. Vörös András számára annak idején meghatározó élmény volt fellapozni a nagyszülők, dédszülők generációja által használt tankönyveket.

– Megérezhettem általuk azt, hogy a hazafiság hol terem - látszik, hogy akár az iskola falai közt is, hiszen a példaadó emberek: a tanítók és a tanárok ott vannak, s nagy erővel tudnak a gyermekeinkre hatni. Ha ez - vagyis, hogy a minket megtartó hazafiságot nem szabad hagynunk - egy tudatos népnevelési stratégia volt azokban az időkben, egy vesztes háborút, Trianont követően, akkor ebbe mi is bele tudunk egy kicsit kapaszkodni – tette hozzá Vörös András, a Thúry Vitézlő Oskola vezetője. 

Hazafiságra ugyanis mindig szükség van, vallja az oskola vezetője, aki tíz éve gyűjti már a múlt századbeli iskolai kiadványokat.

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.