GasztroKanizsa: Sertésszűz tekercs spárgával és burgonyachipsszel

facebook megosztás


Nem csak készítik: szeretik is. Tálos Krisztián, Steinbach Zoltán és Csontos Ferenc (Fotó: Erdős Krisztián)

A kiskanizsai ÍzBirodalom szakácsai – Tálos Krisztián, Steinbach Zoltán, Csontos Ferenc, és a fotót készítő Erdős Krisztián – nemcsak szeretik, hanem szívesen készítik is a spárgás ételeket. A könnyen és gyorsan elkészíthető, egészséges étkekhez egy helyi kistermelőtől szerezik be az alapanyagot.

Hozzávalók négy főre:

Körülbelül 80 dkg szűzpecsenye, 2 zsemle, 1/2 szál parasztkolbász, 10 dkg jófajta füstölt tokaszalonna, spárga, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 dl tej, 1 tojás, só, bors, majoránna.

Elkészítése:

A sertésszüzet lehártyázzuk, formázzuk, ezután nyitott szeletet készítünk belőle. Fólia alatt gyengén kiklopfoljuk, majd sóval és borssal ízesítjük.

Serpenyőben a szalonnát kevés zsiradékon üvegesre pirítjuk és vöröshagymát, fokhagymát teszünk hozzá. Ha lepirult, házi kolbászkockákat futtatunk át rajta rövid ideig. Közben a zsemléket tejbe beáztatjuk, kinyomkodjuk, majd egy tojás és egy jó marok friss petrezselyemzöld kíséretében összeállítjuk a hagymás, kolbászos zsemletölteléket. Mindezt a húsra helyezzük és felgöngyöljük. Először folpackba, majd alufóliába csavarjuk, a tepsibe vizet öntünk, és 170 fokra állított sütőben egy óra alatt kigőzöljük.

Ez idő alatt a spárgákat, ahol a szára könnyen roppan, elpattintjuk, a fás részét burgonyapucolóval eltávolítjuk. Sós, citromos, forrásban lévő vízben pár perc alatt blansírozzuk, ezután jó minőségű vajon készre pároljuk, tálaláskor sózzuk, borsozzuk. Végül lila burgonyából készült chipsszel tálaljuk.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.