Hallgatni Aranyt!

A BLG diákjai is megismerkedtek a Magyar Művészeti Akadémia legújabb programjával, amelyben a magyar színjátszás ismert alakjai interaktív előadásokkal népszerűsítik a 201 éve született költőóriást. A projekt lényege, hogy egy újonnan létrehozott weboldalon a diákok werkfilmek és hangzó anyagok segítségével tudjanak meg minél többet Arany János életéről és munkásságáról. Arany Petőfivel folytatott baráti levelezésébe, vándorszínészi életébe és a ’48-as forradalom utáni letargikus napjaiba is bepillanthattak ma a BLG-sek. Az oktatáshoz is felhasználható, kreatív weboldal születését a magyar színésztársadalom legjava támogatta. A projektet népszerűsítő roadshow kanizsai állomására Láng Annamária, Kátai Kinga és Náray Erika látogatott el. – A magyar színésztársadalom színe java lett felkérve, hogy ezek a versek, levelek, levélrészletek, föl legyenek mondva. Nyilván ez nem egy szösszenet, azért is javasoltam azt a gyerekeknek, hogy aki érettségire készül, és felmegy, megnézi ezt a honlapot, az tulajdonképpen kipipálhatja Arany Jánost, mert, ha azt alaposan áttanulmányozza, akkor nem lehet gond. Jó dolguk van, hiszen tulajdonképpen „valaki kidolgozta helyettük” ezt a tételt kis túlzással - említette Náray Erika színművész.


Az oktatáshoz is felhasználható, kreatív weboldal születését a magyar színésztársadalom legjava, többek között Náray Erika is támogatta   Fotó: Bakonyi Erzsébet

A rendhagyó irodalomórán a diákok saját Toldi átiratukat is előadták. Az interaktív előadás nagy sikert aratott, hiszen a tanulók olyan részleteket is megismerhettek Arany János életéből, amikről az iskolai tanórákon még nem hallhattak.
– Izgalmas volt, hogy híres színészeket hallhattunk és megtapasztalhattuk, hogy profi előadók miként mondanak ilyen gyönyörű verseket. Hát ez hatalmas élmény volt, mert Kanizsán nem sokszor tapasztalunk ilyet. S alapvetően az is nagy dolog, hogy egy óra keretében ilyen műveket hallhattunk - mondta Nemes Benjámin.

A Hallgatni Aranyt! weboldal folyamatosan frissül videókkal és átiratokkal.  A készítők ezzel és Arany János műveinek irodalomtudományi elemzéseivel is segítik a diákok felkészülését a feleletekre és a vizsgákra.