Holnap kezdődik a„lehúzós” kanizsai nő, G. G. tárgyalása

Holnap tartják az első tárgyalási napot G. G. bűnperében, aki egy párját kereső, megyeszékhelyi férfit „húzott le” 700 ezer forinttal, de bíróság elé kényszerül majd állni csaló, mutogatós és emberkereskedő is.

Egy nevelőintézetből szökött lányt akart eladni O. G.

Hiába változtatott nevet O. G. – most már úgy hívják, T. K.  – a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Gergye Tamás vezette büntetőtanácsa így is ítéletet mond majd tette felett: emberkereskedelem előkészületének bűntettével és kerítéssel is megvádolta az ügyészség. A vád szerint a 18. életévét még be nem töltött, nevelőintézetből megszökött sértettet a vádlott prostitúcióra vette rá még 2015-ben, majd megpróbálta eladni 150.000 Ft-ért, ám az üzlet végül nem jött létre. A holnapi tárgyaláson további tanúk meghallgatása, és akár ítélethirdetés is várható.

Zala megye több városában is rémisztgette a nőket a mutogatós

Keszthelyen, Hévízen és a zalai megyeszékhelyen is rémisztgette a nőket az elmúlt esztendő nyarán az a mutogatós, akit végül a Zala megyei fürdővárosban csíptek fülön a zsaruk. A férfi ellen többrendbeli szeméremsértés elkövetése miatt emeltek vádat, büntetőpere holnap kezdődik a Zalaegerszegi Járásbíróság dr. Seruga Teodóra vezette tanácsa előtt.

A mutogatós férfi, D. Gy. először 2017. július 21. napján, 07 óra 15 perc körüli időben „lépett akcióba” Zalaegerszegen. A Batthyány Lajos utcában található Zala híd járdaszakaszán tartózkodott, amikor felfigyelt a vasúti átjáró felé kerékpárral haladó sértettre. Mikor D. Gy. észrevette a feléje közeledő nőt, a nemi vágyának kielégítése végett a nemi szervét elővette és azt kezével húzkodni kezdte, azaz önkielégítést kezdett el végezni, mindezt a sértett felé fordulva. Miután a hölgy kerékpárjával elhaladt a terhelt mellett, ezt követően D. Gy. a nemi szervét eltette, majd bement egy megyeszékhelyi áruházba, ahonnan aztán, nem sokkal később elő is állította a rendőrjárőr a mutogatás miatt a Zalaegerszegi Rendőrkapitányságra.

D. Gy. 2017. augusztus 24. napján, 16 óra 15 perc körüli időben Keszthelyen, a Deák Ferenc utca és a Georgikon utca kereszteződésében tartózkodott, mikor a „Stop” tábla közelében a rövidnadrágját letolta, és a nemi szervét – nemi vágyának felkeltése végett – láttatni engedte a személygépkocsijában ülő, és a „Stop” táblánál éppen megálló, majd a terhelt mellett lassan elhaladó női sértettnek. A vádlott a cselekménye előtt már felfigyelt a sértettre, aki a személygépkocsijával a Deák Ferenc utcában parkolt le a bűncselekményt megelőzően, illetve a személygépkocsijában mintegy fél órát telefonált azelőtt, hogy elindult volna a Georgikon utca irányába.

A vádlottat végül a tavalyi esztendő késő őszén érték tetten egy bűncselekmény helyszínén, ahonnan az útja egyenesen a hévízi rendőrőrsre vezetett. D. Gy. 2017. november 16. napján, 13 óra 30 perc körüli időben Hévízen, a dr. Schulhoff Vilmos sétányon egy bokor takarásában önkielégítést végzett, amikor a sétányon mintegy 10 méterre tőle haladt el egy nő. A sértett hölgy a terhelthez közelebb érve észrevette azt, hogy a terhelt a járókelőket figyelve önkielégítést végez, majd emiatt szólt a mellette haladó unokatestvérének – aki egyébként nem észlelte a vádlott cselekményét –, hogy menjenek más irányba. Ekkor D. Gy. – észlelve azt, hogy észrevették a cselekményét – előbújt a bokrok takarásából, és pár lépést megtéve követte a nőt és rokonát, miközben a nemi szervét nemi vágyának kielégítése végett feléjük mutogatta, majd ezt követően visszament a bokrok mögé. A sértett és rokona a sétány végére érve segítséget kért egy éppen arrafelé haladó rendőrjárőrtől, aki a terheltet a dr. Schulhoff Vilmos sétány bokros részén elfogták, majd a bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a hévízi rendőrőrsre előállították.Az elmeszakértői vizsgálat megállapította, hogy D. Gy. elmebetegségben, gyengeelméjűségben, szellemi leépülésben vagy tudatzavarban nem szenved és nem is szenvedett a fenti bűncselekmények elkövetésének idején sem. Az elmeorvos személyiségzavart állapított meg, azonban vizsgálatai végén azt is leszögezte, hogy a vádlott képes volt arra, hogy cselekménye következményeit felismerje és e felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson, vagyis büntethető. Emiatt D. Gy. terheltet három rendbeli szeméremsértés vétségével vádolta meg a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség. A megyeszékhely ügyészeinek – illetve az egerszegi járásbíróságnak – illetékességét az úgynevezett. megelőzés elve alapozta meg, hiszen D. Gy. az első bűncselekményét Zalaegerszegen követte el.

Egy párkereső férfit „húzott le” több százezer forinttal G. G.,a csalással vádolt kanizsai nő

Társat remélve adott fel hirdetést egy egerszegi férfi: a bejelentkező kanizsai nő nemcsak a szívét rabolta el, hanem 700 ezer forintját is magával vitte… A büntetőügyet holnap kezdik majd tárgyalni, amelyben szintén a Zalaegerszegi Járásbíróság dr. Seruga Teodóra vezette büntetőtanácsa mond majd ítéletet.

A G. G. monogramot viselő nő 2017. év elején anyagilag egyértelműen rossz helyzetbe került: vagyona, rendszeres jövedelme nem volt, albérletben lakott Nagykanizsán és volt egy súlyosan beteg élettársa, akinek eltartásáról és ápolásáról is gondoskodott. Ezen kívül, a terheltnek van egy értelmi fogyatékos fia is, aki után havonta 43 ezer forint gondozási díjat kap, illetve a vádbeli időszakban alkalmi munkavállalóként dolgozott Zalakaroson, egy szállodában, havi – körülbelül – 150 ezer forintért. Emellett a terheltnek magánszemélyek felé nagy összegű tartozásai voltak, továbbá az albérleti díj fizetésével is elmaradt. Mindezek miatt G. G. terheltnek sürgősen pénzre volt szüksége.Ebben az időszakban, 2017 márciusában döntött úgy egy megyeszékhelyi férfi, hogy újsághirdetés útján fog társat találni magának, így a „Zalaegerszegi 7” című hetilapban társkereső hirdetést adott fel. A hirdetésre jelentkezett a vádlott is, aki már mindjárt az első, a zalaegerszegi, Landorhegyi Általános Iskola mellett megtörtént személyes találkozón megemlítette a későbbi sértettnek, hogy szüksége lenne 500 ezer forintra, mivel van Nagykanizsán egy lakása, amit el szeretne adni és Zalaegerszegen akar új ingatlant vásárolni, amihez még kellene ez a pénz is.

Az első találkozás után, de még tavaly márciusban a zalaegerszegi buszpályaudvaron ismét találkozott G. G. terhelt a férfivel, és megkérte rá, hogy vegyen fel egy banktól félmillió forintos személyi kölcsönt, majd azt adja át neki. A terhelt azt állította a sértettnek, hogy Zalakaroson bejelentés nélkül dolgozik, bankszámlája nincs, ezért nem tudja ő felvenni a hitelt, és azt ígérte a sértettnek, hogy a havi törlesztő-részleteket majd rendszeresen át fogja adni neki. A nő azt is állította a sértettnek, hogy a beteg fia után havonta kapott gondozási díjból tudja felé rendezni a tartozását és még azt is felvetette a férfinak, hogy ha Zalaegerszegen vesz egy új lakást, akkor majd össze is fog költözni vele. Ez már hatott a szélhámos nőben társat remélő férfira, aki még márciusban személyi kölcsönt igényelt, amelyből 345 ezer forintot át is adott a nőnek. Áprilisban az eset megismétlődött, akkor a pórul járt sértett 350 ezer forintot számolt le G. G. vádlottnak.

A nőnek ez nem volt elég, további kölcsönök felvételét kérte a sértettől, aki be is ment több bankba, azonban újabb kölcsönöket már nem kapott. A nő végül, 2017. április végén még 20 ezer forintot kért és kapott kölcsön a férfitól. A nő ezt követően eltűnt, a férfival személyesen már nem találkozott, csak telefonon tartották a kapcsolatot. G. G. eközben a sértettől kicsalt, összesen 715 ezer forintból rendezte a tartozásait. A vádlottnak a sértettől kapott összegek visszafizetésére reális lehetősége nem volt, sem ingatlan, sem pedig ingó vagyonnal nem rendelkezett, de a visszafizetés nem is állt a szándékában, célja kizárólag a pénz jogtalan megszerzése volt. A terheltnek – figyelemmel a meglévő családi kapcsolataira – összeköltözni sem volt szándékában az átvert férfival, ezzel is csak hitegette, csakúgy, mint a pénz visszaadásával. Mindezek miatt G. G. terheltet folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével vádolta meg a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség.

Egy élet munkáját vitte el a csaló nő az idős bácsitól

Holnap folytatódik a Keszthelyi Járásbíróságon annak a csaló nőnek a tárgyalása, aki egy élet munkáját vitte el egy idős bácsitól. N. K. nem egészen két hónap leforgása alatt, 38 milliós kárt okozott a csalásaival.A nő 2016. szeptember hónapban jelentkezett egy  hirdetésre, amelyet az 1934-es születésű, idős sértett adott fel. A hirdetés szerint: „Keresek 24 órás elfoglaltságra idős személy eltartására egy hölgyet. Teljes ellátást, szállást biztosítok. Fizetés megegyezés szerint.” A sértett a hirdetésére jelentkezők közül a vádlottat választotta ki. A terhelt és a sértett között szóbeli megállapodás született, amely azt tartalmazta, hogy az idős bácsi lakhatást és teljes ellátást biztosít a terheltnek. Külön havi fizetést nem kötöttek ki. A sértett hozzájárult ahhoz is, hogy a terhelt a kiskorú gyermekét is a lakásba költöztesse. A vádlott bemutatta az általa gondozott bácsinak az élettársát is, csakhogy úgy, mintha az a testvére lenne.

N. K. nem egészen két hónapig, 2016. október 9. napjától 2016. november 21. napjáig lakott a sértett lakásában. A csalárd nő ilyen rövid idő alatt is elérte azt, hogy a bácsi a számlavezető bankjánál őt, mint meghatalmazottját bejelentse. A meghatalmazásról szóló bejelentés Zalaegerszegen, 2016. november 3-án történt, mely arról szólt, hogy a terhelt a sértett nevében és helyette eljárhat a fenti számú számlaszámmal kapcsolatban. Ugyanezen a napon, új PIN kódot is igényelt a sértett a bankkártyájához, szintén Zalaegerszegen, így a sértett számláján lévő pénzmozgásról már nem értesülhetett annak fia.

Ezután N. K. akcióba lépett, és valótlanul azt adta elő az idős bácsinak, hogy Sopronban egy lakóházzal rendelkezik, amelynek az eladása folyamatban van. Ennek az intézése miatt szüksége lenne 5 millió forintra, amit 2016. év karácsonyáig vissza is tudna fizetni, mert erre az időpontra ígérték neki a lehetséges vevők az adásvétel lebonyolítását. A sértett idős koránál és betegségénél fogva ezt elhitte, ezért 2016. október 20-án bement a számlavezető bankjába, felvette az 5 millió forintot, majd az összeget a terheltnek át is adta, elismervény elkészítése nélkül. Eztán a csaló nő arra vette rá a sértettet, hogy az egyik pénzintézetnél vezetett értékpapír számláit szüntesse meg, és az azon lévő összegeket a részére adja át.

2016. november 02-án együtt ment el a nő és az idős bácsi az értékpapír számlákat vezető bankfiókba, ahol a banki alkalmazottak abbéli figyelmeztetése ellenére, hogy az értékpapír számlák lejárat előtti megszüntetése, és a nagy összegű készpénz felvétele több száz ezer forintos költséggel fog járni, a sértett az értékpapír számláit megszüntette, és kérte a készpénz részére történő kifizetését, amely öt nappal később, 2016. november 07. napján történt meg. A bankfiók alkalmazottai 396 ezer forintot levontak a kincstárjegyek megszüntetése és a készpénz felvétele miatt a sértett számlájáról, majd 33 millió forint készpénzt számoltak le neki. A sok millió forintot a terhelt – aki ismét a sértett kíséretében érkezett a bankfiókba – a táskájába tette, majd távoztak a pénzintézetből. Előtte azonban, a bank alkalmazottai aláírattak mindkettejükkel egy „nyilatkozatot”, miszerint kioktatták őket a nagy összegű készpénz felvételének veszélyeire. Ezt a nyilatkozatot a terhelt is kénytelen volt aláírni. Az idős bácsi két hét múlva szembesült azzal, hogy az általa kölcsönadott, összesen 38 millió forintot N. K. tőle valójában elcsalta, a nőt a lakásából elküldte, majd kezdeményezte a terhelt meghatalmazotti törlését a banki számlájáról is. Az idős bácsi fél év múlva, 2017. július hó 2. napján elhalálozott.A vádlott 38 millió forintot csalt ki a néhai dr. B. sértettől úgy, hogy kihasználta idős korát, betegségét, jóhiszeműségét. Jogtalan haszonszerzése érdekében a sértettet tévedésbe ejtette és ezzel a magatartásával jelentős kárt okozott, amely a mai napig nem térült meg. Mindezek miatt N. K. vádlottnak folytatólagosan elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt kell majd holnap felelnie dr. Palotay András bíró büntetőtanácsa előtt.

Papp Attila