Ments életeket: moss kezet!

facebook megosztás

Ments életeket: moss kezet! Ezzel a címmel indított 2009-ben kampányt az Egészségügyi Világszervezet, amely a kézhigiénia fontosságára hívja fel a figyelmet. Hazánk már 2010-ben csatlakozott a kezdeményezéshez.

A nagykanizsai kórházban is fontosnak tartották a nemzetközi akciót, ezért vállalták: csatlakoznak a programhoz és megpróbálnak javítani a kézhigiéne és a kézfertőtlenítés gyakorlatán. A kézhigiénes programhoz kórházunk is azonnal becsatlakozott. Ennek tulajdonképpen az a fontos üzenete és mondanivalója, hogy mindenhol előtérbe kerüljön a kézhigiénia fontossága, illetve annak a helyes kivitelezése és az ezzel kapcsolatos oktatások fontossága említette Dr. Marada Györgyi, a Kanizsai Dorottya Kórház osztályvezetője.

A kézmosás helyes kivitelezését már óvodáskorban meg kell tanulni. Ezért az óvónők nagy hangsúlyt fektetnek ennek oktatására és gyakorlására is. A kiscsoportban tulajdonképpen ennek a szokásnak az alapjait kell, hogy letegyük. Szó szerint elmondjuk nekik, hogy nálunk a kézmosás az úgy történik, hogy feltűrjük a ruhánk ujját, aztán meleg vízzel megnedvesítjük a kezünket, ezt követően jön a szappanozásnak a művelete. Azt is megtanulják, hogy nem csak a tenyerünket, hanem a kézfejünket, csuklónkat és az ujjaink közét is meg kell szappanozni – mondta Gáspárné Hans Katalin, Hétszínvirág Óvoda vezetője.


Már rutinosan és alaposan mosnak kezet a Hétszínvirág Óvoda ovisai (Fotó: Gergely Szilárd)

A helyes metódust gyorsan megtanulják a gyerekek. – Alaposan mosok kezet, és teszek rá szappant is és még megengedem a vizet, aztán mindenhol megmosom a kezemet – mesélte Benedek Soma. Néhány óra alatt akár 500-1000 baktérium is megtelepedhet a tenyéren vagy az ujjakon. Terjedésük megakadályozásának leghatékonyabb módja a rendszeres és alapos kézmosás.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.