Nem volt egy nagy zenebarát a kanizsai tolvaj páros: vagy két tucatnyi réz hangszert tettek tönkre

facebook megosztás

Nem volt egy nagy zenebarát a kanizsai tolvaj páros: vagy két tucatnyi réz hangszert tettek tönkre. 15 réztrombitát, 1 kürtöt és 5 klarinétot, a központi fűtés réz csöveit, de még a csillárt is elvitték tavaly decemberben egy felújítás alatt álló, nagykanizsai házból a tolvajok. A vádemelésig jutott büntetőügy részéleteiről a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét, dr. Pirger Csabát kérdeztük.

2017. december 15-én, az éjszakai órákban a büntetőügy elsőrendű vádlottja, L. a felújítási munkálatok miatt kibontott, hátsó bejárati ajtón keresztül ment be a P. sértett tulajdonában lévő, nagykanizsai ingatlanba, és ott a már elkészült központi fűtés réz csöveit a falról és a radiátorokról letépte, letörte. Ezután a házban kutatást végzett, melynek során talált 15 db réztrombitát, 1 tenor kürtöt és 5 db klarinétot, valamint egy csillárt: a hangszerek közül néhányat azonnal összenyomott, összetört. Ezután a csöveket, a csillárt és a hangszerek egy részét kivitte az udvarra, elhelyezte a kerítés mellett, majd 10 db összetört, összelapított réz trombitát egy nála levő táskába tett, és azzal a büntetőügy másodrendű vádlottjának, F. terheltnek a lakására ment. Az 550 ezer forint értékű hangszert a ház udvarának hátsó részén helyezte el, majd megkérte arra a bűntársát, hogy segítsen neki az összekészített és a helyszínen hagyott réztárgyakat is ellopni. Mindketten visszamentek a helyszínre, bementek a házba, ahol F.vádlott további 5 db trombitát szedett össze, azt is kivitte az udvarra, majd a terheltek az összes hangszert, négy darab hangszertokot, és a rézcsöveket kerékpárjaikra rakták és F. vádlott házának udvarára vitték, ahol elrejtették.

Másnap reggel az eltulajdonított csöveket még jobban összetörték, a hangszereket szétkalapálták, két zsákba és táskákba tették, majd elvitték egy nagykanizsai méhtelepre. Az eltulajdonított hangszereket és rézcsöveket háztartási fémhulladékként értékesítették, melyért 52 ezer forintot kaptak:a pénzt egymás közt elosztották.

L. és F.vádlott együttesen, a sértett házából 21,5 méter rézcsövet, 5 db réztrombitát, 5 db klarinétot, 1 db rézkürtöt, 1 db csillárt és 4 db hangszertokot tulajdonított el, 918 ezer 372 forint értékben, míg az L.terhelt által egyedül eltulajdonított 10 db trombita értéke 550 ezer forint volt. A sértettnek így összesen 1 millió 468 ezer 272 forintnyi kára keletkezett, amely „persze” azóta sem térült meg. A nyomozó hatóság az összetört csöveket, hangszereket és a 4 db, megrongált hangszertokot a méhtelepen és L. lakásán lefoglalta, de azok megrongált állapotukban már nem használhatók. Mindezek miatt elsőrendű L. terheltet, mint különös visszaesőt nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettével, míg bűntársát, a másodrendű F. terheltet pedig nagyobb értékre elkövetett lopás bűntettével vádolta meg a Nagykanizsai Járási Ügyészség.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.