Rátámadt a börtönőrre – nem kellett volna

facebook megosztás

Foglárra támadt az egerszegi börtönben egy rab, amit valószínűleg már megbánt azóta: akkor bilincset, most pedig vádiratot kapott a visszaesőnek minősülő férfi hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt. A bűnügy részleteiről a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét, dr. Pirger Csabát kérdeztük.

A most megvádolt férfi, B. a bűncselekmény elkövetésének napján, 2017. november 7-én a rá rablás miatt korábban kiszabott szabadságvesztés-büntetését töltötte, a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. A börtön II. emeletén, a 32. számú zárkában volt elhelyezve, amikor 13 óra körüli időben az egyik biztonsági felügyelő felszólította arra, hogy öltözzön fel és menjen vele orvosi vizsgálatra. B. terhelt a foglár többszöri felszólításának sem engedelmeskedett, ezért az őr segítséget kért a körlet főfelügyelőjétől, illetve a műveleti segédelőadótól, és az így megerősített őrség visszament a 32. számú zárkához. Itt ismételten és többször is felszólították a vádlottat, hogy öltözzön fel és menjen velük orvosi vizsgálatra.

A terhelt az együttműködést újfent megtagadta és kijelentette, hogy nem megy sehova. Ekkor mindhárom bv. őr bement a zárkába, majd az ágyon ülő terhelttel szemben állva, ismét hosszasabban, mintegy rábeszélés jelleggel próbálták meg rávenni B. terheltet a kapott utasítás végrehajtására. B. váratlanul – és erre utaló előzmények nélkül – felugrott az ágyról és ökölbe szorított jobb kezével a tőle jobbra, mintegy egy méterre álló bv. törzsőrmester feje felé egy ütést mért. Az ökölcsapást a megtámadott őr a terhelt kezének elsodrásával elhárította, majd földre kényszerítette, ahol munkatársai segítségével ellenállását megtörte, végül megbilincselték és az orvosi vizsgálatra lekísérték.

Mivel cselekményével B. terhelt a megtámadott bv. törzsőrmester sértettet jogszerű eljárásában erőszakkal akadályozta, ezért – mint visszaesőt – hivatalos személy elleni erőszak bűntettével vádolta meg a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.