A galamboki körzeti megbízottak sértegetésére ment – most mehet a bíróságra

Becsületsértés miatt kell majd felelnie a Nagykanizsai Járásbíróság előtt annak a galamboki fiatalembernek, aki az interneten keresztül sértegette a falu körzeti megbízottait. A büntetőeljárásból azt a tanulságot mindenképpen érdemes levonni, hogy a vélemény-nyilvánítás szabadsága sem korlátlan… A bűnügy részleteiről dr. Pirger Csabát, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztük.

Galambok Község Önkormányzata nyilvános, internetes közösségi oldalán 2017. december 15-én tette közzé a térfigyelő kamerarendszer üzembe helyezéséről szóló tájékoztatását. A tájékoztatáshoz több személy, köztük – 2017. december 15. és 2018. január 7. között több alkalommal – a most megvádolt fiatalember is hozzászólásokat írt a község közbiztonsági helyzetével kapcsolatban. Hozzászólásaiban, a községben körzeti megbízottként szolgálatot teljesítő rendőrökkel kapcsolatban az alábbi, becsület csorbítására alkalmas kifejezéseket használta:

  • „A helyi körzeti megbízottat meg zsarolják. Ha bejelentesz valamint ezekkel kapcsolatban, Zalakarosról kb. 2-3 órás késéssel ér ki, s akkor sem tesz semmit.”
  • „S még egy kérdés, a kmb-s miért töketlen ezekkel szemben már évek óta?”
  • „Rendőrség nagyon jelenlét s persze gyorsabb kiérkezés, illetve ha a körzetesek korruptnak érzik magukat, kérjék az áthelyezésüket önként…”
  • „…a kmb-sek korrumpálódtak, feladatuk ellátására alkalmatlanok.”
  • „KORRUPTAK VAGYTOK GALAMBOKI KMB-SEK.”

A rendőrök személye a fenti utalásokból a helyi és környékbeli lakosok számára – a nevük leírása nélkül is – egyértelműen beazonosítható volt. A hozzászólásokat Galambok község nyilvános közösségi oldalán, illetve egy zárt közösségi csoportban is közzétette, így azok a nagy nyilvánosság részére is hozzáférhetővé váltak. Mivel a sértettek hivatalos személyek, ezért a bűncselekmény nem magánvádra üldözendő, hanem közvádas bűncselekmény, tehát az ügyészség jár el. Mindezek miatt a Nagykanizsai Járási Ügyészség becsületsértés vétsége miatt emelt vádat a meggondolatlan fiatalember ellen a Nagykanizsai Járásbíróságon.

Papp Attila