Együtt többre vagyunk képesek – az élelmiszer-pazarlás ellen is

facebook megosztás

Idén június 7-én tartotta civil szervezetek, vállalatok, kormányzati szereplők, valamint a média részvételével az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelmet a középpontba állító konferenciáját a Tesco. A rendezvénynek ezúttal Varsó adott otthont, a résztvevők pedig arra keresték a választ, hogy együttműködésekkel és hatékony partnerkapcsolatok kialakításával hogyan csökkenthető az élelmiszer-pazarlás mértéke – a termelők, kereskedők és a vásárlók közös elköteleződésével.


Az élelmiszer-pazarlás eleni konferenciának idén Varsó adott otthont

A konferencián a szakértők, köztük Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke igyekeztek beazonosítani a kidobásra kerülő élelmiszerek forrását és közös megoldást kidolgozni a jövőre nézve.

„Az esemény egyik tanulsága, hogy az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem első lépéseként mérnünk kell, hogy beazonosíthassuk a felesleg forrását, majd meghatározhassuk, hogyan csökkentjük ennek mennyiségét.” – mondta Matt Simister, a Tesco közép-európai ügyvezetője. „Múlt hónapban publikáltuk saját közép-európai élelmiszer-hulladék jelentésünket, és az előző év óta elért jelentős, 30 százalékos csökkenés is azt mutatja, jó úton járunk. A kereskedelmi szektor többi résztvevőjét, és a termelőket is csak buzdítani tudjuk, hogy elemezzék saját tevékenységüket és tegyenek az élelmiszer-pazarlás ellen”, tette hozzá.

A konferencia résztvevői megerősítették, hogy a szállítóknak és a kereskedelmi vállalatoknak össze kell fogniuk, és közös megoldást kell keresniük, hogy vásárlóik számára is fontossá tegyék az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelmet. Erre a legjobb példa a Tesco tavaly év elején bevezetett Perfectly Imperfect kínálata, mellyel az áruházlánc szállítóinak is segít csökkenteni a náluk keletkező felesleg mértékét a nem tökéletes külsejű, de ugyanolyan ízletes és fogyasztható zöldségek és gyümölcsök átvételével, miközben vásárlói számára a kedvező árazással teszi még szimpatikusabbá a tudatos vásárlást.

„Amíg ennyi éhező és alultáplált ember van, egyetlen falat étel sem veszhet kárba. A vállalatok hatékony élelmiszermentő program kidolgozásával tehetik a legtöbbet a rászorulók támogatása érdekében. Örülünk, hogy a Tescóval évek óta tartó együttműködésünk eredményeképpen Magyarországon már több mint 31 millió adag étellel segíthettük a rászorulókat” – mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke.

A Tesco 961 közép-európai áruházából már több mint 670 adományozza az élelmiszer-felesleget helyi partnerszervezeteken keresztül az áruházak környékén élő rászorulóknak. Az áruházlánc célja, hogy 2020-ra valamennyi közép-európai áruháza alkalmas legyen az élelmiszermentő programhoz való csatlakozásra.

A varsói Közép-európai Élelmiszer-pazarlás Konferencia az év egyik legfontosabb, az élelmiszer-felesleg csökkentésével foglalkozó eseménye volt. A rendezvényt a Tesco szervezte partnereivel közösen, hogy összehozzák az üzleti, állami, valamint civil szféra lengyel, cseh, szlovák és magyar képviselőit a fontos téma érdekében.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.