Éjszaka a múzeumban

Jövő szombaton lesz a Múzeumok éjszakája. Az országos rendezvényhez a kanizsai Thúry György Múzeum idén is csatlakozik, ahol a programok középpontjában a szövés-fonás, illetve a kézműveskedés áll. A Netta-Pannonia szintén várja az érdeklődőket a kanizsai várat bemutató tárlatára, a Magyar Plakát Házban pedig interaktív tárlatvezetést tartanak majd.

Június 23-án lesz a Múzeumok éjszakája, amelyhez a Thúry György Múzeum a népi textíliákat bemutató kiállításával csatlakozik; a kísérőprogramokat a néphagyományok és a kézművesség jegyében rendezik. Az intézmény amatőr alkotóknak – szövőknek, fonóknak, hímzőknek és varróknak – is pályázatot hirdet, a kézimunkákat jövő szerdáig várják.

A programok négy órakor kezdődnek, a megnyitó hat órától lesz. Ennek keretében leleplezik az éj műtárgyát: egy összeállítást a Romlottvár különleges régészeti leleteiből, illetve először adják át az intézmény új szakmai elismerését, a Kerecsényi Edit-emlékplakettet. – A múzeumot kívülről támogató, az intézmény gyűjteményeit gyarapító embereket tervezzük díjazni a következő években, ezzel is tovább örökítve Kerecsényi Edit szellemiségét, ő ugyanis tavaly ünnepelte volna a 90. születésnapját. A Múzeumok éjszakáján szeretnénk ezzel egy hagyományt teremteni – hangsúlyozta Száraz Csilla múzeumigazgató.

Nemcsak a múzeum, hanem a Netta-Pannonia is időutazásra hív jövő szombaton 16 és 22 óra között a Vár utcai ügyfélszolgálat melletti kiállítótérben, ahol az egykori kanizsai vár történetét lehet megismerni. – Lehetőséget biztosítunk arra is, hogy az ott lévő kiadványokat, maketteket, ajándéktárgyakat megvásárolhassák az odalátogatók. Ezen kívül a gyermekeknek kézműves-foglalkozással készülünk, amelyen például pajzsot, zászlót, címert is készíthetnek maguknak – fogalmazott Plander Zsófia, a Netta-Pannonia Kft. projektmenedzsere.

A Múzeumok éjszakáján a Magyar Plakát Ház is kitárja kapuit, ott a Láthatatlan világ, avagy a nem látók világa című kiállításon tartanak interaktív tárlatvezetést a Kanizsai Képző- és Iparművészek Egyesületének tagjai éjfélig.

 

Programok:

Thúry György Múzeum Kiállítóhely – Nagykanizsa, Fő út 5.
„Minden, ami szövés, fonás…”
ORSÓ, GUZSALY, MOTOLLA…

16.00: Kincskereső kalandtúra – csapatok regisztrációja (2-4 fős csapatok jelentkezését várják)
16.30-18.30: A Kincskereső kalandtúra – Keresd a bűvös orsót!
17.00-18.00: Szövők, fonók, hímzők, varrók találkozója – jövő szerdáig (június 20.) bárki leadhatja a múzeum Zrínyi utcai épületében a saját maga által készített kézimunkát. A legszebb három alkotást szakavatott zsűri segítségével, ajándékkal díjazzák
18.00: A rendezvény megnyitója a múzeum udvarán; a Kerecsényi Edit-emlékplakett átadása; az Éj műtárgyának bemutatása
18.25: A zsűrizésre leadott kézimunkák díjazása az emeleti folyosón
18.30: Kiss Nóra néprajzkutató szövéssel, fonással kapcsolatos tudományos-ismeretterjesztő előadása az emeleti folyosón
18.30: A Marica Produkció interaktív bábszínháza: A kis gömböc
19.15-19.45: A Kincskereső kalandtúra és a „Minden, ami szövés, fonás…” totó eredményhirdetése
20.00: Zalagyöngye Táncegyüttes néptáncbemutatója a múzeum udvarán
21.00: Kéri Ferenc: Lopótök, avagy a Mari nem olyan című parasztkomédiája a Mozaik Társulat előadásában.
22.00: Boglya Népzenei Együttes koncertje a múzeum udvarán, majd táncház.
23.00: Szentivánéji Tűztánc
23.30: Éjszaka a múzeumban, ahol a tárgyak, sírok, holtak életre kelnek… – barangolás a múzeum sötét zugaiban

Folyamatos programok a múzeum udvarán (Nagykanizsa, Fő út 5.), 16.00-20.00 óra között: kézműves bemutató (vászonszövés szövőszéken, gyapjúszövés szövőkereten, nemezelés, gyöngyösnecc készítése); kézműves foglalkozás kicsiknek és nagyoknak (quilling, saját kézimunka előnyomása és hímzése, papírszövés, gyöngyfűzés, színezők stb.); ügyességi játékok (fonalgombolyítás motollával, vetőfonal felvetése hobbi szövőkeretbe, totó)

Magyar Plakát Ház (Nagykanizsa, Erzsébet tér 14-15.), 16:00 – 24:00 óra: interaktív tárlatvezetés a Kanizsai Képző- és Iparművészek Egyesületének Láthatatlan világ, avagy a nem látók világa című kiállításán.

Netta-Pannonia Környezetvédelmi Kft. (Nagykanizsa, Vár u. 5.), 16:00-22:00 óra: Kanizsa-vár kiállítás megtekintése (21 óráig kézműves foglalkozások)

A belépés minden helyszínen ingyenes!