Élő lakodalmas nap

Számos hagyomány kikopott már a mai idők lakodalmából, ezek bemutatása volt a célja a szervező egyesületnek. A vőlegény és a menyasszony kikérése, a lakodalmas menet mind-mind része volt az ünnepségnek. – Részt vettem kislánykoromban ilyen lakodalmakon, arra egy kicsit emlékszem. Nagyon szép lakodalmak szoktak lenni, sok volt a lakodalmas násznép, a lakodalom pedig nagyon sokáig tartott, másnap délig. Vasárnap kezdődött és hétfő délig tartott, és az emberek nagyon tudtak vigadni - említette Béli Balázsné.

A lakodalmas szokások felelevenítése egy pályázatból valósulhatott meg, emellett azonban összefogott a falu apraja-nagyja is. – A szereplők és a vendégek a régi lakodalmashoz híven, igazi finom házi tyúklevest, paradicsommártást, főtt húst, töltött csirkét, sült húst, rizst és savanyúságot kóstolhatnak, mindez elengedhetetlen volt a régi lakodalmakban. Előkerül a kuglóf, a grillázs torta és tartalmas kis lakodalom lesz - tette hozzá Kovácsné Deák Erzsébet.

Cseresnyés Péter miniszterhelyettes hangsúlyozta, a Mura-programnak fontos feladata a térség hagyományainak ápolása is, erre pedig jó példa az élő lakodalmas. – Minden egyes ilyen rendezvény, amelyet a falvakban megrendeznek, azt a szándékot erősíti, amely ezen térség megerősítését akarja elérni, hiszen ezek olyan látványosságok lehetnek, amelyek idecsalogatják az embereket, és lehet, hogy a későbbiekben azért látogatnak ide, hogy egy ilyen eseményen részt vegyenek turistaként, látogatóként - mondta a politikus.

A murakeresztúri élő lakodalmason a maszkázás, a menyecsketánc és a cerafa kitáncolása sem maradt el.