GasztroKanizsa: Pityókás kenyérlángos

facebook megosztás

Nincs olyan jeles alkalom Nagykanizsán, amelyen ne találkozhatnánk Marton László egyéni vállalkozó termékeivel. A vállalkozás igazából kényszerből jött létre, árulta el lapunknak. Három gyermekük taníttatásához kellett a pénz, és ezzel a döntésükkel jó munkalehetőséget teremtettek a nyári szünidőben nekik is.


Ezt jól kisütötték! Marton László és felesége, Beatrix (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

Az egész úgy kezdődött, hogy épített egy téglakemencét a hegyi telkükön, és eleinte ott sütöttek pityókás kenyérlángost a barátaiknak. Székely mintára, mert ők burgonyát dagasztanak a kenyértésztába, ami hosszabb időn át gyengén tartja a kenyeret. Családi kirándulásaik alkalmával többször látta, hogyan készítik mások a töki pompost, és elhatározta, hogy ők is megpróbálják. A szomszédja összehegesztette a közösen megtervezett fatüzelésű kemencét, és máris indulhatott a vállalkozás, s az eltelt öt év során megkedvelték őket a kanizsaiak.

Gondoltak a fiatal generációra is a pizzás változattal, ezért a tepsiben lévő tészta egyik felét saját készítésű, paradicsomos alapú szósszal, hagymával, sonka szelettel és reszelt sajttal szórták meg, míg a másik felére kockára vágott, hagyományos érlelésű hasaalja szalonna, tejföl és hagyma került. Tartósítószer, egyéb adalékanyag és zsiradék nincs a tésztában, s hogy sütés közben ne ragadjon le, a tepsi alját kevés liszttel meghintik.

Marton László a töki pompos és a pityókás kenyérlángos közötti különbségről elmondta: az előbbit először a Tök községből érkezők készítették Kanizsán, de ők burgonyát nem használtak hozzá.

A házi pityókás kenyérlángos hozzávalói:

50 dkg liszt, víz, 2,5 dkg élesztő, kevés cukor, 2 db közepes burgonya, valamint só.

Elkészítése:

A langyos, cukros vízben felfuttatom az élesztőt, majd beleöntöm a lisztbe. Hozzáadom a főtt, áttört krumplit, a sót, és további langyos vízzel közepes keménységűre dagasztom. Melegebb helyen a duplájára kelesztem, majd másfél cm vastagra kinyújtom. A tepsibe helyezés után rárakom a feltétet, és 200 fokon 20-30 perc alatt készre sütöm.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.