Három éven belül csak olyan házak épülhetnek Magyarországon, amelyek teljesen energiahatékonyak

Nyolclakásos társasház épül Nagykanizsán a Hunyadi utcában. Az újépítésű ingatlan még a korábbi előírások szerint készül, így az épület nem teljesen energiahatékony.

Egy mai energetikai témában rendezett workshopon elhangzott: a hasonló épületek pár év múlva már nem felelnek meg az uniós előírásoknak, azokat ugyanis úgy kell megépíteni, hogy teljesen energiahatékonyak legyenek.

– Az uniós alapelvek szerint három év átmeneti időszakot kap arra az építőipar, hogy teljesen energiahatékony házak épüljenek. Ezek első sorban a középületekre vonatkoznak, de két év múlva ugyanez az előírás a családi házakra is vonatkozik. Erre - mi úgy látjuk - a tervezők nagy része fel van készülve, viszont az építőipari vállalkozások és a lakosság nagy része nincs. Ezért is indítottuk el ezt a projektet – fogalmazott Nagy András a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója. 


Sokan voltak kíváncsiak az új szabályokra

Varga Zoltán szakközgazdász szerint azonban már valami elindult ezen irányba. Tapasztalata alapján a kétezres évek elején inkább az épületek állagmegóvása volt a fő szempont, illetve egy minimális hőenergia megtakarítás, ma azonban már nem így gondolkodnak az emberek.

– Most már bátrabban nyúlnak - szinte felhasználótól függetlenül - a megújuló energiák irányába. Bátrabban nyúlnak a korrektebb és tényleg energia hatékonyság szemszögéből a maximumot mutató hőszigetelések, a szükséges nyílászárók cserék irányába. Azt tudom mondani, összességében jó irányba haladunk – mondta Varga Zoltán az IMRO-DDKK Nonprofit Kft. szakközgazdásza.

A mai workshop a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósult meg, amelyen társasházak képviselői, építészek, vállalkozók, tanárok és diákok is részt vettek.