Ismerős arcok(…), bárhol a Kárpát-medencében

A nemzeti összetartozás napja alkalmából Nagykanizsán lépett fel az Ismerős Arcok zenekar. Az Erzsébet téri, „telt házas” koncert előtt Nyerges Attila, az együttes frontembere arról is beszélt lapunknak, hosszú út vezetett a sikerig.


Nyerges Attila: Úgy mondtak rólunk kígyót, békát, hogy nem is ismertek bennünket...

– Röpke 20 évünkbe telt… Két évtizeden át évente 130-140 koncertet adtunk, tulajdonképpen más lehetőségünk nem is nagyon volt, hiszen a média nem kényeztette el a zenekart. Ahova csak hívtak, ahova el tudtuk jutni, oda elmentünk, elmondtuk, mit gondolunk a világról. Ennek köszönhető, hogy manapság már a Kárpát-medencében szinte bárhol valóban ismerős arcként üdvözlik a csapatot.

– A zenekarra nagy hatást gyakorolt első erdélyi fellépése. Másként fogadják manapság az együttest a határon túliak, mást jelentenek számukra a dalaitok?

– A 20 év alatt változott annyit a világ, itt a Kárpát-medencében is, hogy lassan már nincs különbség határon túli és határon innen lévő koncertek között. Hiszen ugyanolyan nyíltsággal lehet beszélni, végre, mint ahogy az teljesen normális volna. De ez nem így volt 20 évvel ezelőtt, amikor még szinte szitokszónak számított Trianon, csak titokban, szinte suttogva kellett arról beszélni, hogy magyarok millió élnek, ha túlzás is azt mondani, hogy elnyomásban, de mindenképp másodrendű állampolgárként. Ám ez megváltozott az utóbbi években, hála Istennek, hallatja a hangját az anyaország, amelyhez nyugodtan fordulhatnak a határon túliak is. Szeretném azt gondolni, hogy ennek egy egészen pici része az Ismerős Arcoknak is köszönhető.

– Korábban jellemző volt, hogy a baloldali médiumokból megalapozatlan szitoktenger ömlött rátok. A sztereotip skatulyát mára sikerült leküzdeni?

– Igen, mégpedig azzal, hogy sokat, rengeteget játszottunk. Hiszen a baloldali médiának az volt a trükkje, hogy agyonhallgatta a zenekart, és úgy mondtak rólunk kígyót, békát, hogy nem is ismertek bennünket. Hiszen, ha ellenőrizni nem tudja az ország népe, akkor akár el is hiheti, amit állítanak rólunk. De így, hogy mi már 20 éve nem csinálunk mást, csak zenélünk, bebizonyítottuk azt, hogy a fele sem igaz annak, amit rólunk állítottak,s ezzel nagyjából kifogtuk a szelet a vitorlájukból.

– Írtatok már dalt az 1956-os eseményekről, a 2006-os rendőrterroról, a legújabb albumotokon pedig az Európa Unió aktuálpolitikájáról mondjátok el a véleményeteket. Jó felé tart ma Európa?

– Erre a kérdésre dalainkban alapos választ adunk. Én egyéb fórumokon már nem is nyilvánulok meg erről, hiszen a dalok magukért beszélnek, az a véleményünk a mai világról, amit ott hallani lehet.

– Ennyi fellépés mellett különleges, hogy ma, a nemzeti összetartozás napjának apropóján Nagykanizsán zenéltek?

– Nagyon jó érzés, hogy végre észrevették a zenekart, és úgymond „hivatalos helyekről” is kapunk végre felkéréseket, megkereséseket.


Az Ismerős Arcok dalszövegeit ma már nagyon sokan ismerik (Fotó: Gergely Szilárd)

– Talán nincs már olyan magyar ember, aki ne ismerné a Nélküledet. A Felvidéken már szinte himnusszá váló dalotokat a youtube- és facebook-generáció is kívülről fújja. Gondoltátok volna, hogy ekkora sikere lesz?

– Ez egy olyan álom egy zenész életében, ami nem mindenkinek sikeredik. Én nagyon boldog vagyok ettől, s nem is nagyon hiszem, hogy valaha megütjük még egyszer ezt a mércét, de ez nem is szükséges. Sose gondoltuk volna, mikor annak idején ezt a dalt megmutattuk a zenekarnak Lecsóval, hogy ekkora siker lesz. Hála Istennek a mi közönségünk soraiban egészen átláthatóan a tizenéves generációtól az idős emberekig mindenki megtalálható. Nagyon boldog és büszke vagyok, hogy van egy olyan dalunk, ami nélkül nem lehet befejezni Ismerős Arcok koncertet.

– Régi „szokása” már a zenekarnak, hogy kétévente jelenik meg egy új albuma. A „rend” szerint jövőre új korong jön, mit várhatnak a rajongók?

– Húsz éves lesz a zenekar, így nagyon sok mindennel készülünk, egy újabb albummal is. Ez ugyan nem vadonatúj dalokból lesz összeállítva, hanem olyanokból, amiket fontosnak érzünk. Ezeket újrajátsszuk, vagy egy olyan koncertet fogunk rögzíteni, amelyen teljesen másként adjuk elő azokat. Tervezünk egy akusztikus turnét még idén ősszel vagy télen, s ez tart majd egészen jövő februárig. Tavasszal vagy a nyár elején pedig lesz egy nagyon komoly jubileumi koncertünk.

Mikó-Baráth György