Ismét kábítószer: Nagykapornak mellett termesztették a kannabiszt

Holnap áll először a Zalaegerszegi Járásbíróság elé az a galeri, akik egy Nagykapornak melletti hegyen termesztettek kábítószert: D. A. és társai paradicsom és paprika helyett Bécsből beszerzett kannabisz palántákat nevelgettek a zalai dombok között. A lehetséges büntetési tételeket elnézve – „alapesetben” is öt évet lehet kapni a kábítószer birtoklásáért – jobban jártak volna, ha előbbiek termesztésénél maradnak…

A vádirat szerint D. A. és II. rendű vádlott-társa 2017 májusában határozták el, hogy egy Nagykapornak melletti hegyi ingatlanon kannabisz növényeket fognak termeszteni. Ezért 2017 júniusában kiutaztak Bécsbe, ahonnan 68 db kannabisz palántát, valamint a fejlődésükhöz szükséges tápoldatokat szereztek be. D. A. és a II. rendű vádlott abban is megegyezett, hogy a növények gondozását D. A. unokatestvérére, a III. rendű vádlottra bízzák. 2017 júliusában a II. rendű vádlott újabb 28 db palántát vásárolt, azonban a III. rendű vádlott augusztusban úgy döntött, a továbbiakban nem vesz részt a termesztésben, ezért ezt követően a növényeket az I. rendű vádlott, D. A. gondozta. A nyomozóhatóság lakossági bejelentés alapján, 2017. augusztus 31-én foganatosított helyszíni szemlét a nagykapornaki hegyen.

Összesen 108 tő kannabisz növényt találtak a hegyi ingatlan közelében, valamint a II. rendű vádlottnál tartott házkutatás során a növények termesztéséhez szükséges eszközöket, illetve további 28 tő kannabiszt foglaltak le. A marihuána-termesztő társaságot kábítószer birtoklásának bűntettével vádolták meg,ítéletet dr. Seruga Teodóra büntetőtanácsa fog majd mondani felettük. A héten két tárgyalási napot is tartanak a bűnügyben, holnap és csütörtökön is zajlik majd a vádlottak kihallgatása.

Szintén holnap, megyénk törvényszékén is munkában lesznek majd a bírák. Egy közel 45 millió forintos kárt okozó csalás elkövetésével vádolt páros büntetőügye folytatódik, akik egy röntgengép adásvétele során trükköztek: asértett egy dunántúli város önkormányzata.

A Zalaegerszegi Törvényszék dr. Gergye Tamás vezette büntetőtanácsa elé idézték azt a két embert, akiket jelentős kárt – 44 millió 375 ezer forint– okozó csalás bűntettével és más bűncselekményekkel is megvádolt az ügyészség. A vád szerint a K. B. és társa vezetése alatt álló cég egy dunántúli város önkormányzatával kötött szerződést egy röntgengép szállítására, még 2010. január 4. napján. A vádlottak az eredeti szállítási szerződésben meghatározott röntgengéptől eltérő, jóval gyengébb teljesítményű és kisebb értékű műszert szállítottak le, valótlan tartalmú okiratokkal. Eközben az önkormányzat a szerződésben vállalt összeget már átutalta részükre. Ezt követően a II. rendű vádlott a cég számlájára érkező pénzből, a projekttel összefüggésbe nem hozható célokra utalt vagy utaltatott át különböző összegeket. Az okozott kár nem térült meg. A Zalaegerszegi Törvényszék a héten egy tárgyalási napot tart a büntetőügy szálainak kibogozására: holnap tanúmeghallgatásokkal folytatódik a büntetőeljárás.

Papp Attila