Ismét „Nyitott Igazságügy” a Múzeumok Éjszakáján

A Zalaegerszegi Törvényszék idén is megnyitja kapuit a Múzeumok Éjszakáján. A programról 2018. június 11-én tartottak sajtótájékoztatót a zalaegerszegi Göcseji Múzeum romkocsmájában, amely a törvényszéki rendezvények tekintetében is szerepet kap majd. A részletekről dr. Vándor Virágtól, a törvényszék sajtószóvivőjétől érdeklődtünk.

A Zalaegerszegi Törvényszék immáron 6 éve vesz részt a Múzeumok Éjszakáján, amelynek keretében a múzeum jegypénztárában megváltott jegyek ellenében este 11 óráig várjuk az érdeklődőket – mondta el dr. Vándor Virág, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője. – Idén a rendezvény a Nyitott Igazságügy program keretében, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság, a Zala Megyei Főügyészség, a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, a Zala Megyei Kormányhivatal és a Zalaegerszegi Törvényszék együttműködése révén valósul meg.

Az év leghosszabb éjszakáján, 2018. június 23-án két alkalommal – 19:00 és 21:00 órai kezdettel – a „Megérte?” című, saját készítésű bűnmegelőzési kisfilmet vetítjük majd, amelynek során kérdések feltevésére is lehetőség nyílik. A film megmutatja, hogy miként lehet egy diákcsínyből börtön, kiderül, megéri-e olcsó, „lenyúlt” telefont venni, s végigkövethetjük, miként jut el egy 18 éves fiatal addig, hogy a börtönajtó becsukódjon mögötte. A vetítés előtt akár a romkocsmában is gyülekezhetnek az érdeklődők, akiket rendőr kísér át a törvényszéki helyszínre, ahol a film egyes elemeit élőben is megnézhetik. Lesz rendőrségi bemutató, a látogatóktól ujjlenyomatot vesznek, megismerkedhetnek a rendőri, bírói munkával, sőt, aki akar, egy stilizált börtöncellában is fotózkodhat majd. Mindemellett folyamatosan várja az érdeklődőket a budapesti Rendőrmúzeum „Vigyázz magadra” bűnmegelőzési kiállítása és a „Bírósági tárlat” is a törvényszék épületében.

A teljes program ide kattintva érhető el.

Papp Attila