Itt a nyár, indul a diákmunkaszezon

facebook megosztás

Itt a nyár, indul a diákmunkaszezon. A NAV néhány fontos szempontra hívja fel a nyári diákmunkát vállalók figyelmét.

A tanulók szülői engedéllyel, 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben a 15 éves diákok is vállalhatnak munkát, ha nappali rendszerű képzés keretében általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség – ha valakinek nincs adókártyája, vagy elveszítette, a 18T34-es nyomtatványon igényelhet újat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. A NAV továbbá arra is figyelmezteti a fiatalokat, hogy munkavállalás előtt ellenőrizzék leendő munkáltatójukat a hivatal honlapján található Adatbázisok rovat segítségével. Adóhátralékos vagy be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél ugyanis mindig kockázatos munkába állni.

– A diákmunka legelterjedtebb formája, amikor a diákok iskolaszövetkezeten keresztül helyezkednek el, de emellett munkaviszonyban, megbízási szerződéssel, egyszerűsített foglalkoztatás keretében vagy akár háztartási alkalmazottként is dolgozhatnak. A nyári munkát vállaló diákok a foglalkoztatás és közteherviselés szempontjából felnőtteknek számítanak, tehát a bejelentésükre, adózásukra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében. A diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles – a személyi jövedelemadó mértéke 15 százalék, amit mindig a munkaadó von le, és fizeti be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé – mondta el kérdésünkre Joó Hilda, a NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

Ha munkaviszonyban vagy biztosítást eredményező megbízási jogviszonyban dolgozik a tanuló, akkor egyéni járulékot is kell fizetni. – A foglalkoztatónak a jövedelemről és a levont közterhekről egy igazolást kell kiállítani, ezt célszerű a diákoknak megőrizni, mert jövőre szükség lesz majd a bevallási tervezetben szereplő adatok ellenőrzéséhez – tette hozzá a szakember.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.