Jócskán „túltolta a biciklit” az egerszegi Studio Music Club ügyvezetője: most könnyen börtönbe kerülhet miatta

facebook megosztás

Három rendbeli önbíráskodás bűntettével vádolták meg a Zalaegerszeg belvárosában lévő szórakozóhely ügyvezetőjét, aki közel 600 ezer forintot követelt az egyik vendégtől. Ez a vendég, aki egyébként az Ultras Zalaegerszeg nevű szurkolói csoport egyik tagja volt, az ügyvezető szerint felelős volt egy, a discoban kialakult verekedésért, amely miatt – legalábbis az ügyvezető szerint – 2 ezer Euro kára keletkezett. A bevételkiesést a szurkolókon akarta behozni, ami utóbb nagyon rossz ötletnek bizonyult… A büntetőügyről dr. Pirger Csabától, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjétől érdeklődtünk, aki részletekbe menően tájékoztatta hírportálunk olvasóit.

A többrendbeli önbíráskodás miatt most megvádolt, huszonhárom éves fiatalember az egyik Zalaegerszeg belvárosában lévő szórakozóhelyet üzemeltető cég ügyvezetője. 2017. február 11. napján került megrendezésre a megyeszékhelyen a ZTE-Újpest labdarúgó mérkőzés, melyre testvérvárosi kapcsolat alapján a lengyelországi Krosno városból is érkeztek szurkolók. A lengyel fiatalok a mérkőzés előtti éjszaka, éjfél körüli időpontban, a ZTE szurkolókkal együtt látogattak el a belvárosi szórakozóhelyre, ahol 2017. február 10-én este több középiskola – egyébként nyilvános – szalagavató rendezvényét tartották. Még ezt megelőzően, a ZTE FC labdarúgócsapat „Ultras Zalaegerszeg” nevű szurkoló csoportjának egyik tagja, előzetesen egyeztetett a szórakozóhely biztosításával megbízott cég képviselőjével, hogy a lengyel szurkolókkal este a szórakozóhelyre mennének és a belépő árából kedvezményt szeretnének, amelybe az érintett azzal a feltétellel egyezett bele, hogy a szurkolótársak garantálják, hogy nem lesz botrány a discoban. Utóbb mégsem így történt, ugyanis az ittas állapotban lévő lengyel vendégek és más személyek között verekedés alakult ki, melynek során a lengyelek a helyiség berendezésében kárt okoztak. A jelenlévő biztonsági őrök felléptek velük szemben, illetve rendőri intézkedésre is szükség volt. A történtek miatt büntetőeljárás indult a vendégszurkolókkal szemben, a szórakozóhelyet pedig ki kellett üríteni, ami bevételkiesést okozott az üzemeltetőnek: a terhelt cégének.

Ilyen előzmények után – amikor a verekedő vendégeket az utcára kiterelték, és velük szemben zajlott a rendőri intézkedés – ment oda a terhelt és a biztonsági főnök a ZTE szurkolókhoz, majd szóvá tették, hogy felelősnek tartják őket a történtekért, végül felkérték őket arra, hogy beszéljék meg a dolgot és evégett menjenek fel velük a szórakozóhely irodahelyiségébe. A kérésnek a felelősnek tartott két személy eleget tett, 01 óra 25 perc körüli időben önként visszamentek az épületbe. Az irodába érve a terhelt bezárta az ajtót és feszült idegállapotban, kiabálva közölte a sértettekkel, hogy az ő felelősségük a bevételkiesés, mivel ők vitték a szórakozóhelyre a lengyel szurkolókat és ezért az okozott kárt is nekik kell kifizetniük. A terhelt a sértettek előtt kiszámolta, hogy mintegy 2.000 Euró – azaz kb. 600.000,-Ft – a kára, majd közölte a sértettekkel, hogy a pénzt azonnal ki kell fizetniük, addig nem mennek sehova, amíg ezt meg nem teszik. A terhelt közölte még azt is a sértettekkel, hogy „k....a rá fognak b....i” és nagy verést fognak kapni, „el lesz vágva a nyakuk, a kutya sem keresi majd őket” és „szét lesz b....a a fejük”, ha nem fizetnek, és a rendőrkapitány amúgy is jó barátja, így nemfizetés esetén emiatt is pórul járhatnak.

A sértettek először tiltakoztak, közölték, hogy ők a verekedésben nem vettek részt, a kárt nem ők okozták, azonban a  terhelt fenyegetőzése – figyelemmel a biztonsági személyzet jelenlétére is – komoly félelmet keltett bennük. Ezért az egyik sértett telefonon felhívta a Csonkahegyháton tartózkodó húgát, hogy a Studio Music Clubban van, „nagy a baj”, és 600.000,-Ft kell fizetnie kártérítésként a lengyel állampolgárok verekedése miatt, mert addig nem engedik el a szórakozóhelyről, amíg ki nem fizeti a pénzt. A nő magához vette a követelt összeget, majd pár perc elteltével telefonált is azzal, hogy megvan a pénz és indulnak be vele Zalaegerszegre, a szórakozóhelyre. Eközben a terhelt tovább fenyegetőzött, közölte a sértettekkel, hogy a biztonsági szolgálat tagjai „fognak majd velük eljátszani”, ő a főnök, az emberei azt teszik, amit ő mond nekik és akkor megmutathatják a sértettek, hogy milyen „kemények”.

A terhelt a várakozás közben egyre ingerültebb lett, folyamatosan kérdezgette, hogy hol van már a pénz? A sértett magyarázkodott, többször rátelefonált a húgára, nyugtatgatta a terheltet, aki egyszer csak a sértetthez lépett és egy cipővel megütötte az arcának jobb oldalát, minek következtében a fiatalember szemüvege leesett. A várakozás ideje alatt az irodában több személy is megfordult, a terhelt, a terhelt édesapja, valamint a biztonsági szolgálat tagjai folyamatosan jöttek-mentek, a vádlott pedig, eleinte kulccsal be is zárta az ajtót. A sértettek a terhelt fenyegetései miatt nem mertek az irodából kimenni, nem is vetették fel, hogy távoznának, mivel ennek értelmét nem látták. Ennek során az irodába érkezett a sértettek egyik szurkolótársa, aki próbálta meggyőzni a terheltet, hogy tekintsen el a pénz azonnali megfizetésétől, oldják meg máshogy a dolgot, a terhelt azonban hajthatatlan maradt és nyomatékosan közölte, addig nem mennek sehova a sértettek, amíg nem fizetnek.

Hajnali két óra tájékán járhatott az idő, mikor a vádlott, a sértettek, valamint még két személy lementek a szórakozóhelyről a Kovács Károly térre, és ott várakoztak, míg meg nem érkezett a sértett húga, és annak barátja. Miután a lány kiszállt az autóból, a terhelt félrevonta és elmesélte neki a szórakozóhelyen történteket, illetve közölte azt is, hogy a lengyel szurkolók viselkedése miatt neki 2.000 Euró kára keletkezett. Ezután a terhelt felszólította, hogy a pénzt fizesse ki neki, mert ha nem, elviteti őt és testvérét is a rendőrséggel, ugyanis a rendőrkapitány jó barátja. A terhelt még arra is ígéretet tett, hogy ha fizetnek, akkor letörölteti a biztonsági kamera felvételének azon részét, amin a verekedés látható, valamint azt is közölte a sértettel, ha nem fizetnek, 10 millió forintos kártérítési pert fog indítani ellenük. A fenyegetést is magában foglaló beszélgetés után a nő a gépkocsiban várakozó barátjához lépett, magához vett 870 Eurót, és azt átadta a terheltnek azzal, hogy csak ennyi pénzt tudott összeszedni. A vádlott közölte, hogy ez a pénz nem lesz elég, nem fedezi a kárt, és tudja, nála van a fennmaradó összeg is, amit ha nem ad át, elviteti őket a rendőrökkel, szól a rendőr-főkapitány barátjának és majd kitalálnak valamit, ami alapján bevitethetik őket. A nő ezt követően – tartva a terhelt fenyegetésétől, a terhelt által kilátásba helyezett következményektől – a gépkocsijukhoz lépett, magához vett további 330.000,-Ft-ot, és azt is átadta a terheltnek.

A pénz átadása után a terhelt, két biztonsági őr, valamint a testvérpár visszament a szórakozóhelyre, ahol is a terhelt utasítása alapján a biztonsági kamerák felvételeit kezelő berendezésen valaki megnyomott pár gombot, majd a vádlott közölte a sértettekkel, mivel fizettek, kitörölték a verekedésről készült felvételt és nem tesz feljelentést sem a dolog miatt. Később hárman visszamentek a szórakozóhelyre azzal a céllal, hogy visszakérik a pénzt és közlik a terhelttel, ha nem fizet, feljelentik. A vádlott ettől indulatba jött és agresszív stílusban kiabálva közölte, hogy „húzzanak el”, és oda mennek, ahova akarnak, mivel a rendőrkapitány jó barátja és úgysem lesz semmilyen következménye a feljelentésüknek. Miközben ezt mondta, támadólag megindult feléjük, így végül a saját biztonsági őrének kellett őt lenyugtatnia. A terhelt cselekménye folytán a sértettnek összesen 598.308,-Ft kára keletkezett, mely a nyomozás során sem térült meg. A Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség a fiatalember ellen 3 rendbeli önbíráskodás bűntette miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járásbíróság előtt. A bűncselekmény „alapesetes” büntetési tétele 1 évtől 5 évig terjed, amely szabadságvesztés a minősítő körülmények esetén akár 8 évre is emelkedhet.

Papp Attila

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.