Július elsejétől kötelező az adatszolgáltatás a NAV felé

facebook megosztás

Már elérhető a NAV Online Számlázójának tesztfelülete. Július elsejétől a vállalkozásoknak minden olyan számláról, amelynek belföldi adóalanyra áthárított ÁFA-tartama eléri vagy meghaladja a százezer forintot, adatot kell küldenie a NAV-hoz. Ennek azok tudnak a legkönnyebben eleget tenni, akik számlázóprogramot használnak.

Az adatszolgáltatás azoknak is kötelező, akik kézzel kiállított számlákat használnak. Nekik segít a NAV azzal az ingyenesen letölthető, saját fejlesztésű, adatszolgáltatásra alkalmas számlázóprogrammal, amely hamarosan elérhető lesz. A számlaadatok beküldésének feltétele a regisztráció. Függetlenül attól, hogy a vállalkozás a számláját számlázóprogrammal állítja ki vagy kézzel, mindenkinek regisztrálnia kell a NAV Online Számla rendszerében ahhoz, hogy az adatszolgáltatást július elsejétől el tudja végezni.

– A regisztrációt annak kell elvégezni, aki az adott vállalkozás nevében, a NAV előtt törvényes képviselőként vagy pedig állandó meghatalmazottként szerepel. A regisztráció első lépése az ügyfélkapus azonosítás, amihez adóazonosító jelre is szükség lesz; sikeres azonosítás után pedig megkezdődhet a regisztráció második lépése, amikor elsődleges, másodlagos és technikai felhasználót is be kell állítani. A számlázóprogrammal történő adatküldéshez úgynevezett technikai felhasználót is létre kell hozni – tájékoztatott Joó Hilda.

A NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense hozzátette: a technikai felhasználó regisztrálása után kapja meg a vállalkozás azokat a kódokat, amelyek majd segítik a kommunikációt a NAV szervere és a számlázóprogram között. Arra is lehetőség van, hogy ne csak az elsődleges képviselő férjen hozzá a rendszerhez, ebben az esetben egy másodlagos felhasználót is meg lehet jelölni, aki a jogosultságának megfelelően használhatja majd a rendszert. A regisztrációs felület június 18-án nyílt meg, de regisztrálni július elseje után is lehet, legkésőbb az első adatszolgáltatással érintett számla kiállításáig el kell végezni ezt a műveletet.

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.