Kábítószeresek és csalók is bíróság elé állnak csütörtökön

facebook megosztás

Holnap a tanúk kihallgatásával folytatódik a megyeszékhelyen a „nagybani” kábítószeresek bűnpere, míg Keszthelyen pedig egy csalásra „specializálódott” hajléktalant számoltatnak majd el.

Különösen jelentős mennyiségű kábítószer birtoklásának bűntette

Holnap folytatólagos tárgyalásra megy az a két férfi, akiknél 2017 tavaszán különösen jelentős mennyiségű kábítószert találtak a rendőrök. A bűnügyben a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Gergye Tamás vezette büntetőtanácsa ítélkezik: ha bűnösnek találják Ny. A. terheltet és visszaeső bűntársát, akár 15 évnyi szabadságvesztést is kiszabhat rájuk a bíróság.

Az I. rendű vádlott Ny. A. és visszaesőnek minősülő bűntársa, a II. rendű terhelt R. a tavalyi esztendő elején határozták el, hogy külföldről fognak beszerezni különösen jelentős mennyiségű kábítószert. Ennek érdekében, I. rendű Ny. A. terhelt megbízására F. I. 2017. március 24-én, az Exclusive Change szolgáltató igénybevételével, a Western Union bankon keresztül 768 ezer forintot utalt át egy személynek, Belgiumba. Ny. A. terhelt 2017. április 6. napján, telefonos egyeztetést követően, társával, a II. rendű R. vádlottal együtt Belgiumba, Ostendébe  utaztak, majd innen Hollandiába mentek. Jártak Hágában és Rotterdamban is, majd az egyik város üzleti negyedében Ny. A. terhelt a külföldi kapcsolata, és egy belga állampolgár segítségével kábítószert vásárolt, amelyet betett a gépkocsijuk ülésére.

Ezt követően Ny. A. megállapodott bűntársával, R. terhelttel, hogy a kábítószert a testére erősítve, autóbusszal hozza majd haza. Ennek érdekében a terheltek a kábítószert tartalmazó csomagot felbontották, átcsomagolták, betekerték R. konyharuhájába, majd szürke ipari szigetelő szalaggal rögzítették. Ezután R. a csomagot elhelyezte az utazó táskájába, a szennyes ruhák közé. Miután az autóbuszos hazautazás meghiúsult, 2017. április 7-éről 8-ára virradó éjszaka mindannyian gépkocsival indultak haza, a kábítószert a megbeszélésnek megfelelően, a hasára csatolva R. csempészte Magyarországra. Hazánk területére történő belépésüket követően, az operatív módszerekkel is dolgozó rendőrnyomozók még aznap, kora délután – április 8. napján – 14 óra 40 perckor Ny. A. vonyarcvashegyi lakásán házkutatást tartott, míg vele szemben már a társasház kapujában intézkedtek.

A házkutatás során lefoglaltak egy kábítószer kóstolására előkészített kistányért, benne csíkszerűen elhelyezett fehér színű porral, mellette bankkártyával, és összesodort eurós bankjeggyel. Majd megtalálták a kockás kendőben Magyarországra csempészett kábítószert, sőt, az alapos házkutatásnak köszönhetően még a hűtőszekrényből is kábítószer került elő. Eközben a letartóztatott Ny. A. vádlottól vizeletmintát vettek, amelyből az igazságügyi toxikológiai szakértői vélemény kábítószer fogyasztását (amfetamin) mutatta ki. A bűntársak igazoltatása és járműveik átvizsgálása során ugyancsak kábítószer gyanús csomagok és kábítószerrel szennyezett tárgyak kerültek elő. Mindezek miatt I. rendű Ny. A. vádlottat, valamint II. rendű R. terheltet – őt, mint visszaesőt – különösen jelentős mennyiségű kábítószerre, társtettesként elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettével vádolta meg a Zala Megyei Főügyészség. Ha a Zalaegerszegi Törvényszék bűnösnek találja őket, akár 15 esztendőnyi szabadságvesztés-büntetést is kaphatnak tettükért.

Költségvetési csaláshoz kapcsolódó felügyeleti (ellenőrzési) kötelezettség elmulasztásának bűntette

Költségvetéssel kapcsolatos ellenőrzési kötelezettségét mulasztotta el B. É. és társa, amely miatt a Zalaegerszegi Járásbíróság dr. Gaider Bálint vezette büntetőtanács előtt kell majd számot adniuk a holnapi napon. A vádirat szerint a II. rendű vádlott egy Zala megyei székhelyű Kft. munkavállalójaként 2014. II. és III. negyedéveiben végzett gazdasági tevékenysége körében kiállított számlák alapján keletkező árbevételt és az azt terhelő adót a könyvelő elől eltitkolta. Erről adóbevallást nem nyújtottak be. Az I. rendű vádlott, B. É. a kft. vezető tisztségviselőjeként nem ellenőrizte a gazdasági tevékenység és könyvelés irányítását, valamint az adminisztráció és az adóbevallási kötelezettség teljesítésével megbízott II. rendű vádlott tevékenységét sem. A vádlottak e mulasztásukkal az állami költségvetésnek összesen 3 millió 396 ezer 147 forintnyi vagyoni hátrányt okoztak.

Lopkodni érkezett Hévízre

Az első tárgyalására megy majd holnap a Keszthelyi Járásbíróságára B. J., aki korábban lopkodni érkezett Hévízre, még a tavalyi esztendő tavaszán. A vádirat szerint a hajléktalan életmódot folytató B. J. 2017 májusában, a fürdővárosba történő megérkezését követően üzletszerűen, vagyis rendszeres haszonszerzésre törekedve lopott el kisebb értékeket a fürdőzőktől, valamint különböző szálláshelyek szolgáltatásait is igénybe vette, majd a panziókból fizetés nélkül távozott. A vádlott közel 700.000,-Ft kárt okozott a sértetteknek. A holnapi, elsőfokú első tárgyaláson a vádlott meghallgatására, és a tanúvallomások ismertetésére kerül majd sor, és ha ezek időben befejeződnek, akkor ítéletet is hirdethet a bűnügyben eljáró dr. Benedek Katalin büntetőbíró.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.