Katasztrófavédelem: a héten a Balatonnál és a Tisza-tónál folytatódik a szúnyogirtás

facebook megosztás

A héten a Balatonnál és a Tisza-tónál folytatódik a szúnyogirtás, más területekkel együtt összesen mintegy 35 ezer hektáron - tájékoztatta hétfőn az MTI-t az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes-szóvivője.  

Mukics Dániel közölte: az esős idő miatt több helyen új tenyészőhelyek alakultak ki, főleg a Balatonnál és a Tisza-tónál, ezért ezekben a térségekben légi permetezést végeznek.   

Ugyanakkor Sopron és Komárom térségében, a Szigetköznél és a Csepel-szigeten az elszórt, kisebb tenyészőhelyekre a földről juttatják ki az irtószert - fűzte hozzá.   

Továbbá több Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen lesz légi és földi kémiai beavatkozás, emellett Csornánál, Győrnél, és Budapesten a III., IV., XIII., XVII., XXII., XXIII. kerületekben fognak a földről permetezni - mondta.

Arról is szólt: a kifejlett szúnyogok ellen deltametrin hatóanyagú általános rovarirtó készítményt használnak, de a szúnyogok érzékenysége miatt minimális mennyiséget, négyzetméterenként kevesebb, mint 0,0001 gramm hatóanyagot juttatnak ki belőle. Az irtószer melegvérűekre, így emberre és háziállatokra még hosszútávon sem veszélyes, és a növényzetet sem károsítja. A kémiai szúnyoggyérítés csak a települések belterületein és az üdülő övezeteken zajlik, így a kezelések környezeti hatása csekély, még a lakott területen élő madarak táplálékát sem veszélyezteti- sorolta a helyettes szóvivő.   

Emlékeztetett arra: a múlt héten mind a 178 településen és Budapest hét kerületében sikerült a tervezett kezeléseket elvégezni, így több mint 45 ezer hektáron permetezték a vérszívókat.  

Hozzátette, a katasztrofavedelem.hu oldalon elérhető a szúnyoggyérítés heti programja, vagyis az, hogy melyik településen, melyik napon lesz permetezés. 

Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést - közölte Mukics Dániel.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.