Katasztrófavédelem – Zala megyei különdíjasok az országos ADR-szakmai versenyen

facebook megosztás

Balatonföldváron, június 4-5. között a Hotel Jogarban vehették át nívós díjaikat azok a katasztrófavédelmi ellenőrök, akik a májusi II. országos ADR-szakmai vetélkedőn a legjobbnak bizonyultak. A veszélyes áruk közúti szállításának kontrollját végző szakemberek között a Nógrád megyei páros bizonyult a legjobbnak. A verseny fővédnöke dr. Mógor Judit tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági főigazgató-helyettese volt.   

Az országos megmérettetésre második alkalommal került sor, annak idén Szeged adott otthont. A vetélkedő célja, hogy a katasztrófavédelmi szervek állományában szolgálatot teljesítő ADR-ellenőrök elmélyítsék szakmai tudásukat és felkészültségüket. A szakmai viadalt a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közreműködésével az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hatósági főigazgató-helyettesi szervezete szervezte meg. 

Az országos szakmai versenyre érkező kétfős csapatok az elmúlt években szervezett központi képzéseken és a gyakorlatban megszerzett tudásuk alapján készülhettek fel a háromnapos megmérettetésre. A résztvevőknek az első napon elméleti tudásukról kellett számot adniuk: meghatározott idő alatt egy harmincöt kérdést tartalmazó tesztet kellett kitölteniük, illetve egy esettanulmányt kidolgozniuk.  

A második napon a gyakorlaté volt a főszerep. Itt három feladatot kellett teljesíteniük a versenyzőknek. Az első során azt mutatták be, hogyan kell szabályosan kiállítani a közúti forgalomból azt a járművet, amelyet ellenőrizni akarnak.

A második gyakorlati feladat egy tartályos jármű rakományának vizsgálatából állt, ahol a versenyzők megmutathatták szakmai rátermettségüket, elméleti tudásuk gyakorlatban történő alkalmazását, mindezt hatékony csapatmunka keretében.

A harmadik gyakorlati feladat a kényszerítő eszközök szabályos használatárnak bemutatása volt, ahol a zalai kollégáink a legeredményesebben szerepeltek. A feltételezett eset során egy illegális, veszélyes árut szállító, jelöletlen személygépjármű esetében kellett eljárniuk. Az élethelyzet valósághű bemutatását és a feladat szakszerű végrehajtását a Terrorelhárítási Központ munkatársa is segítette. A kényszerítő eszközök gyakorlati alkalmazásában az Anda Attila tűzoltó alezredes és Kemény Csaba tűzoltó őrnagy alkotta Zala megyei igazgatóság csapata  nyújtott kiemelkedő teljesítményt, így ők lettek a versenyszám különdíjasai - tájékoztatta lapunkat Cseresznyés Dániel tűzoltó főhadnagy a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.