Ketten is megerőszakolták az ittas lányt a Balaton partján

Ma folytatódik a Zalaegerszegi Törvényszéken B. L. és társai bűnpere, akik egy 16 éves kamaszlányt erőszakoltak meg a Balaton partján, még 2016 áprilisában.A szexuális erőszak bűntettével vádolt férfiak és a történtek idején még csupán 16 éves sértett 2016 áprilisában, egy Balaton parti szórakozóhelyen mulattak. A lány az este folyamán nagy mennyiségű alkoholt fogyasztott és ittas állapotba került. A szórakozóhelyen találkozott a szintén kiskorú ismerősével, akivel a parton, a fényektől eltávolodva szexuális kapcsolatot létesített. A vádlottak itt látták meg a párt, akikről először felvételeket készítettek, majd a III. rendű vádlott azt mondta társainak: „erőszakoljuk meg a csajt.”  A vádlottak ekkor már tisztában voltak azzal, hogy a sértett még nem töltötte be 18. életévét, s azzal is, hogy középiskolába jár. A lánnyal lévő fiú tiltakozott, azonban őt a III. rendű vádlott megütötte és elzavarta a helyszínről. Ezt követően a lány tiltakozásával nem törődve, az I. és II. rendű vádlott is közösült a fiatalkorúval. Időközben az elzavart fiú rendőri segítséggel tért vissza, s a rendőrök vetettek véget az erőszakos cselekménynek. Az erőszakoskodó banda sorsáról dr. Gergye Tamás büntetőtanácsa dönt majd, a sértett védelme és kímélete érdekében zárt tárgyalás során. A mai napon további tanúk kihallgatása és egyéb bizonyítási cselekmények elintézése várható. Ha bűnösnek találják B. L.-t és társait, akár 15 évre is a rácsok mögé kerülhetnek, ahol pedig nemigen kedvelik a nőkkel erőszakoskodókat…

Szintén a megyeszékhelyi Várkör útra, de már a Zalaegerszegi Járásbíróság Szalai Csabáné dr. Horváth Katalin vezette büntetőtanácsa elé várnak ma egy csaló társaságot is, akik egy magánszemélyt vertek át sok millió forinttal. A vád szerint Sz. A. és két társa a zalai megyeszékhelyen, 2015 decemberében határozta el, hogy a hiszékeny sértettől, egy kitalált történettel fognak majd pénzt szerezni. Ennek megfelelően, a III. rendű vádlott egy befolyásos, európai uniós támogatásokat intézni tudó személy szerepét játszotta el, és uniós támogatások megszerzését ígérte, nagyobb összegű készpénz ellenében. A sértett ennek érdekében több alkalommal, összesen 18 millió 41 ezer 350 forint készpénzt adott át a vádlottaknak, akiknek céljuk kizárólag a sértett pénzének jogtalan megszerzésére irányult, valójában semmilyen európai uniós támogatást nem intéztek, ugyanis erre lehetőségük sem lett volna. A büntetőper a végéhez közeledik, a mai napon ítélethirdetés várható.

Ugyancsak egy csalónak kell ma, szintén a Szalai Csabáné dr. Horváth Katalin vezette büntetőtanács elé állni, amely bűnperben perbeszédek, és ennek függvényében akár ítélethirdetés is várható. A vádirat szerint B. I. M. a 2006 és 2011 közötti esztendőkben, azért, hogy a megélhetését fedezze, illetve a nyugdíját kiegészítse, a sértettek bizalmába férkőzött, majd rendszeresen, különböző okokra hivatkozva – például temetés, fogorvos, kórházi kezelés, üzleti ügyek, stb. –, különböző összegeket kért kölcsön készpénzben, illetve mobiltelefonos feltöltés formájában. A vádlott a számlájára utalt összegeket saját megélhetésére fordította, azok visszafizetésére sem szándéka, sem reális lehetősége nem volt. B. I. M.a négy sértettnek összesen 3 millió 770 ezer 200 forintnyi kárt okozott.

Papp Attila