Lopott fával fizették ki a kocsmai tartozást

facebook megosztás

Két férfi nem sokat gondolkodott azon, hogy hogyan is egyenlítsék ki egy csesztregi italboltban felgyülemlett számlájukat: loptak egy teherautóra való tölgyfát, azzal fizettek. Mivel egyikük különös visszaeső, így a „történet” könnyen a börtönben érhet majd véget. A nem mindennapi büntetőügy részleteiről dr. Pirger Csabát, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztük.

Két férfi – az egyikük már nem „első bálozó”, ugyanis különös visszaeső – egy csesztregi italboltban, a tavalyi esztendő néhány hónapja alatt tetemes összegű számlát hagyott: közel 70.000 Ft összegű tartozást halmoztak fel. Tartozásuk kiegyenlítése érdekében az üzletvezetővel megállapodást kötöttek, miszerint tartozásukat egyikük lakóháza mögött fekvő, egyébként az ingatlanhoz tartozó erdőterületen lévő faanyag kivágásával és annak a kocsmáros részére, tűzifaként történő leszállításával egyenlítik ki.

A megállapodás teljesítése, az ígért tűzifa leszállítása érdekében 2017. december 18. és 2018. január 6. napja közötti, pontosabban már meg nem állapítható időben a két férfi munkához is látott. Csakhogy nem a megbeszélt, beerdősült ingatlanon kezdték el a fák kidöntését, hanem az azzal szomszédos Zalaerdő Zrt. Lenti Erdészete kálócfai erdőterületére mentek, ahonnan kivágtak és eltulajdonítottak 6 db, összesen 5 m3 tölgyfát, melyet összevágtak, majd átvitték a saját ingatlanra, és előkészítették szállításra. Ezután jelezték a kocsmárosnak, hogy az ígért fát kivágták, és az elszállítható. A jóhiszemű üzletvezető fuvarost fogadott, majd 2018. január 6. napján a fuvarossal és rakodómunkásokkal – az egyik vádlott társaságában, az ő útmutatása alapján – az ingatlanra ment, ahol a munkások az összedepózott tölgyfából 4 m3 összevágott faanyagot pótkocsira raktak, és azt Csesztregre szállították. A két férfi ezzel az erdészetnek 83.820 Ft kárt okozott, amely okán a Lenti Járási Ügyészség lopás vétsége miatt emelt vádat ellenük a Lenti Járásbíróságon.

Annyit talán még érdemes megjegyezni a bűnügyhöz a tisztánlátás kedvéért, hogy különös visszaesőnek azt a visszaeső, tehát korábban már bűncselekményt elkövetett személyt nevezzük, aki mindkét alkalommal ugyanolyan, vagy nagyon hasonló jellegű bűncselekményt követett el.

Papp Attila

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.