Mesterszakácsok vizsgáztak a Keriben

Mesterszakácsok vizsgáztak szombaton a Keriben. A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében induló képzés gyakorlati számonkérésén ötfogásos menüt kellett elkészíteni a séfeknek.

A mesterszakács oklevél megszerzéséért a gyakorlati vizsga mellett írásban és szóban is bizonyítani kell a jelentkezőknek. – Mi az, hogy mester? A szakmának a csúcsa, minden szakmának az a csúcsa, ha valaki elmondhatja, hogy ebben én elértem a mester szintet. A kamara felvállalta, hogy ezt a képzést elindítja. A mesterképzés gyakorlati, azon belül díszmunkák, s egy ötfogásos alkalmi menü elkészítéséből áll, aztán írásbeli és szóbeli részből – mondta el Bangó László, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Keszthelyi Térségi Szervezetének elnöke. 


Koncentráció és precizitás (Fotó:Gergely Szilárd)

A szakácsok már a hajnali órákban elkezdték a munkát a Thúry-iskolában, mindenki külön tételt húzott, és az így megszabott többfogásos menüsort készítette el. – A képzés az gördülékenyen zajlott, igazodva az emberek időbeosztásához, délutánonként voltak az oktatások. A mestervizsgára azért jelentkeztem, mert egy plusz szakmai kihívás, valamint a közeljövőben szeretnék diákokkal foglalkozni – fogalmazott Csontos Ferenc.


Ilyen remekművek születtek (Fotó: Gergely Szilárd)

A presztízsen kívül azért is fontos a mesterlevél megszerzése, mert a gyakorlati helyeken csak olyan szakácsok oktathatnak diákokat, akik ezzel a végzettséggel rendelkeznek.