Nem alkalmas a kalcium a méh- vagy darázscsípések kezelésére

facebook megosztás

A tünetek esetén orvoshoz kell fordulni - tanácsolják a szakemberek.

Egyre több olyan fotót lehet látni az interneten, amelyen egy-egy méhcsalád megjelent egy kertben, esetleg házfalon. A rajzás egyébként az idei időjárás miatt egy kissé kitolódott.

– Az történik a kaptárban, hogy túlzsúfolt lesz a kaptár, nagyon sok méh születik. Illetve nektárral meghordják a kaptárat, és kicsi lesz a hely nekik, ezért kirepülnek egy öreg, vagy pedig egy szűz anyával. Ezek a méhrajok különböző helyeken telepednek meg, a ház falán, egy fa odvában, a fán lógva, akár még autó szélvédőjén is, bárhol előfordulhatnak – fogalmazott Somogyi Gyula a Nagykanizsa és Környéke Méhészegyesület elnöke.

A félelmetesnek tűnő kirajzáskor a méhek nem agresszívak, nem szabad őket bántani. Azonban a raj befogásához szakértőre van szükség, az egyesület honlapján megtalálható a segítők elérhetősége. Ha viszont megtörtént a csípés, vagy szúrás, oda kell figyelni.

– Az allergiás reakció soha nem az első találkozáskor alakul ki, hanem az ismételt találkozáskor. Senki nem tudhatja előre, hogy ő allergiás ezekre a csípésekre. Ha a csípés a végtagokon történik vagy a törzsön, akkor általában inkább csak kellemetlen, nem veszélyes. Ezek esetében meg lehet próbálkozni házi patikával – hangsúlyozta  Dr. Nagy Marietta háziorvos.

Azonban ha a csípés tarkón, nyakon, arcon, fejen történik, mindenképpen ajánlatos orvosnak megmutatni, mert ilyenkor nagyobb az esélye az allergiás reakció fellépésének. Dr. Nagy Marietta azt is hangsúlyozta: el kell oszlatni a tévhitet, miszerint a kalcium alkalmas allergia kezelésére. Mint a doktornő fogalmazott: semmilyen hatása nincs az allergiára, egyedül a csontritkulás esetén van létjogosultsága.

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.