Péter Árpád: Bárányfelhők

facebook megosztás

Olvasom, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága ötvenezer forintra megbüntette az UFC Nagykanizsát. Az indoklás szerint azért, mert a klub megsértette a mérkőzésrendezéssel kapcsolatos szabályzatot: a szurkolók bevihettek és használhattak pirotechnikai eszközöket a Nagyatád elleni osztályozó mérkőzésen.


Ötvenezer forintos látvány… (Fotó: Gergely Szilárd)

Ja, legalább meccshangulat volt, s máshol is így van, ahol nem csak tíz nyugdíjas hímzőköri tag jár a stadionba, hogy a mérkőzés idején megvitassa a legújabban az internetről ellesett különleges technikát. Persze, szögezzük le, tisztelettel és iróniamentesen: az MLSZ-nek igaza van, ez vitán felül áll. Amúgy pedig, ha számolunk kicsit, az NB III-as tagság kivívása – az eddigi költségeken felül – 50 ezer forintjába kerül az UFC-nek, vagyis, tekintve az 5-0-s végeredményt, gólonként 10 ezerbe.

Azt hiszem, összedobjuk, ha nagyon muszáj…

Ezek a konturpluszos fiúk már megint kitaláltak valamit. A legújabb flessük, hogy átkeresztelnék a Csótót. A Minek nevezzelek? projekt lényege, hogy új, Nagykanizsához köthető nevet keresnek a Csónakázó-tónak, amely a szó szoros és átvitt értelmében is kivirágzott: megint közkedvelt lett és fejlődik.

Azt mondják, népszerűsíteni akarják ezt a természeti és turisztikai értéket, s az ötletbörzével kicsit felkavarnák az állóvizet… Értjük, ugye(?): az állóvizet.

Állítólag, a hír hallatán, néhányan „válságtanácskozásba” kezdtek, hogy akkor most valójában mi folyik itt? (Segítségül: nem nagyon folyik, mert állóvíz…)

A Minek nevezzelek? valószínűleg egy korszerű, marketing alapú (média)hekk, amellyel tényleg lehet egy kis népszerűséget, figyelmet generálni, tehát a XXI. századi trendeknek abszolút megfelelő. Hogy aztán ennek hatására valóban átkeresztelik-e hivatalosan a Csótót, az már erősen kétséges, sőt, szinte kizárt – de talán nem is ez a cél. Tehát (nagyon) megijedni nem kell, s olykor ki lehet lépni a kommunikációs komfortzónából, és az sem nagy gond, ha történik végre valami meglepő és mulatságos.

Az ötletbörzéből születhet egy becenév, egy olyan megnevezés, amelyet a Csónakázó-tó mellett – még egyszer: mellett – használni lehet. Mondjuk, szigorúan Kanizsához köthetően: vitézek tava, sárkányok habja, Thúry mosdója, és így tovább. A „Kanizsai LochNess” lenne a legeladhatóbb nemzetközileg, csak gyártani kellene hozzá valami legendát, de erre meg ki kell írni egy szép, irodalmi(… vessző nélkül, egyben is jó…) pályázatot. Születtek így már turisztikai termékek, szerte a világban, nem is jövedelmeznek rosszul.

Kurvák, gondolta Stirlitz. Stirlitz, gondolták a kurvák.

Az úgy alakult, hogy elkapott a fáraó átka. Nagyon. Még jó, hogy nem Egyiptomban, hanem idehaza, mert azért mégis csak: itthon – otthon van. A megyei sbo és a fertőző osztály között félúton, egy beteghordóval súlyosbítva, a kórházi mini dottó fedélzetén, a rémületen túl, a hidegrázáson innen, a „világpolgár” sok mindent végiggondol.(Számot vet(ne), ha bízna abban, hogy kikel.) Egyrészt kitépné a branült, mint a kutya a szőrére tapadt bogáncsot, másrészt menekülne, ha lábra tudna állni, de mivel annyira hülye volt, hogy „hatszáz fokos” pálinka nélkül utazott a kórokozók egzotikus földjére, hát viselje a következményeit. (Mindig is mondtam: a józanság veszélyes. Az arab fertőzés és a magyar pedig nem két jó barát, ellentétben a lengyel példával, éljen tehát a V4!)

Az egészségügyi bizalomerősítés már út közben elkezdődött. Biztatóm valál, banyek…! A személyszállítási szakreferens ugyanis, nyilván nyugtatólag, vagy azt gondolván, eljött a stand up show ideje így éjféltájt, megjegyezte, most szépen bejössz valamilyen fertőzéssel, de hogy milyennel mégy ki, az megjósolhatatlan… Hát ennyit a fertőző osztályról, előzetesen.

(A tényszerűséggel kedvéért: ugyanazzal jöttem ki, amelyikkel bementem, tehát nagy baj nem történt…)

S hogy e három történet miért kapta ezt a címet? Nos, a helyes megfejtők között – ismét – Kanizsa-előfizetést, a Csótóra (vagy minek is nevezzelek…?!)szóló üdülési utalványt sorsolunk ki, ugyanott calicipiramis, illetve fáraótífusz olcsón eladó, illetve nyugat-nílusi lázra cserélhető.

Hát ezek mennek. Meg – esetleg – a bárányfelhők. 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.